Въпреки че активният отпускарски сезон е в разгара си, интересът на русенци към програмата за безплатно саниране не секва, а дори непрекъснато нараства. До момента регистрираните и одобрени сдружения на собствениците са вече 74, като само през юни и юли те са 18. 50 от блоковете пък могат да се похвалят с наличието на сключен двустранен договор с общината, с което си гарантират нов облик на жилищните кооперации. 
Останалите 24 все още очакват подписването на контракт, като сдруженията им са одобрени в края на юни и началото на юли. Това показва актуализираният във вторник регистър за изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност. Само един е блокът - „Доростол“, на едноименната улица, подал заявление за интерес и финансова помощ, което все още се обработва. 
Продължава обаче да няма никакво развитие при сключването на тристранните договори с областния управител и Българската банка за развитие, въпреки че за почти всички блокове, за които има наличие на двустранен договор, е изпратена покана и за сключването на тристранен. Изпратените покани не променят цифрата на подписаните договори, които са 29, като последният е от февруари. Причината за забавянето се дължи на наплива на заявления в банката, които се обработват поетапно.
Междувременно усилено текат същинските строителни дейности и по осеметажния блок „Неофит Рилски“ на ул. „Св.св. Кирил и Методий“, който е с четири входа, а обитателите му са 172. Очаква се до края на лятото той, както и блоковете „Райна Княгиня“, 4 в Мартен и 7А в кв. „Дружба 1“ да бъдат готови. Това всъщност са първите четири блока, които се санират по Националната програма. Предстои да стартира обновяването и на още 25 жилищни сгради, като по този начин над 2200 домакинства ще се възползват от безплатното реновиране на домовете си.