66-годишният Цветан Ламбев Кръстев от Ценово ще бъде най-колоритният играч на президентските избори на 6 ноември, но преди да стигне до тях има две малки подробности. Първата е, че трябва да си намери 21 души, които да учредят инициативен комитет за кандидатирането му. Втората също е деликатна - необходим му е честен и свестен вицепрезидент. И за да намери правилния човек, прицелилият се в голямата политика мъж пуска обяви в „Утро“ и други вестници.
Това не е първият опит на Кръстев да превземе властта и да преобрази страната. Преди 13 години, на финалната права на кабинета на Симеон Сакскобургготски той беше кандидат за премиер, но не сполучи и вместо на него постът се падна на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. 
Всъщност в Ценово малцина си спомнят за Цветан, защото той повече от 40 години живее в горнооряховското село Първомайци. Кандидатът за държавното кормило има пъстра биография. Изкарвал си е хляба и с пот на чело като фрезист, и с апарат на рамо като фотограф. Но така и не натрупал достатъчно стаж, за да се пенсионира и сега се хваща на работа където го повикат. Специалист е по разчистване на дворни места от плевели, но и по нещо много тънко - изкопаване на кладенци. Признава, че преживява почти без доходи, но пък гледа философски на нещата, защото от 1964 година практикува йога и знае, че духовното е по-важно от тленното. Не пие, не пуши, редовно се подлага на лечебен глад. Разказва, че някога изкарвал така по 90 дни годишно, но сега му се случвало да гладува и повече, защото няма пари. Дали това е точно така не може да се твърди със сигурност, защото самият Кръстев признава, че не живее сам и близките му не са го изоставили, като го ограничавали само в едно. Искали да спре с медийните изяви, за да не им се подиграват хората.
Политиката вълнува редовно медитиращия Цветан от началото на 90-те години, като е пращал свои проекти за решение на различни проблеми по различни министерства - все без резултат. Някои дори го сравняват с вездесъщия трибун на вътрешния глас Йоло Денев.
Идеите си мераклията за „Дондуков“2 излага в профила си във Фейсбук, като част от тях галят изтерзаните сиромашки души - за него събирането на данъци е нещо като криминално престъпление, затова е готов мигом да ги отмени, но пък за сметка на това да зарадва работещите със 7000 лева минимална заплата, а третата възраст - с 2500 лева пенсия. 
С тези и други екстравагантни идеи Цветан Кръстев ще се представи тези дни в Русе, тъй като е избрал града за първи пункт за събиране на кандидатпрезидентската му подписка.