Между 50 и 70 на сто от трюфелите, които растат в горите в Русенска област, се унищожават от неграмотност и вандализъм. Особено драстично било положението край Две могили и край село Пет кладенци, където гората направо била изорана. В горите се влиза с мотики, лопати, мотофрези, виждали дори и кон с рало да разорава земята. Това каза на специална пресконференция вчера председателят на новоучредената национална Асоциация на ловците на трюфели Росен Иванов. Асоциацията е регистрирана в Русе на 9 май с решениие на Русенския окръжен съд. Безразсъдното отношение съсипва безценно богатство от диворастящия деликатес, килограм от който се изкупува на цена между 50 и 60 лева, обясни Иванов. Според него в Русе ловците на трюфели са 300-350, а в цялата страна те са около 10 000 души. 
Проблемът е много сериозен и затова когато към нас се обърнаха хората, които се занимават с трюфели, ние откликнахме, помогнахме с регистрацията и дори вече сме готови с проектозакон, каза председателят на областната организация на партия АБВ Венцислав Великов. В разработката се поставят акценти върху опазването на естествените находища на земната гъба и върху нейното събиране. Проектозаконът ще бъде внесен за обсъждане в парламента наесен, надявам се до края на годината да бъде гласуван на пъро четене, каза народният представител от АБВ проф.д-р Иван Станков, който е зам.-председател на комисията по земеделие в НС. Русе заслужава поздравления за това, че дава път на асоциацията и на проектозакона, добави Станков.  
Едва ли някой и нещо може да спре берачите с мотики и лопати, опонира ловец на трюфели, който пожела да остане анонимен. Хората, които купуват гъбата, събират цигани и разни баби, на които казват: „Отивайте еди къде си и копайте!“ - и те тръгват с мотиките, каза мъжът, който си е купил специални кучета за по 2-3 хиляди лева и ги е обучил за търсачи на трюфели. Някой трябва да спре изкупвачите да вземат наранени гъби и да пращат „наказателни отряди“, защото след тях не остава нищо, каза скептикът.