Шест зелени училища в местността Узана край Габрово, посещения на културни събития, както и достъп до медицински услуги. Това са част от постиженията на проекта „Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни умения в детските градини в община Русе“, в който са участвали детските градини „Детелина“, „Звездица“, „Червената шапчица“, „Снежанка“ и „Ралица“. Вчера ръководителят на продължилия над 2 години проект за близо 250 000 евро и директор на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова сложи точка на дейностите по него. Но уточни, че тепърва предстои стартът на пореден проект, който ще надгради постигнатото.
40% от отпуснатите средства бяха предназначени за ремонти в три от детските градини, посочи Петрова. Там са били сменени дограмите, ремонтирани покривите, ВиК инсталациите и подменен фаянсът.
Отделно благодарение на помощта на логопед, кинезитерапевт, стоматолог и педиатър децата успяха да подобрят говоренето си и уменията в българския език, както и да постигнат по-добра лична хигиена, коментира още Петрова.
За ползите от проекта говориха и директорите на четири от общо петте включени детски градини. 
За много родители е невъзможно да почиват с децата си в рамките на 5 дена, затова и те бяха изключително щастливи от предоставената възможност, заяви директорката на ЦДГ „Звездица“ Райна Великова.
60 000 лева бяха отпуснати за ремонт в нашата детска градина. Освен от обновленията родителите са много доволни от това, че успяха да опознаят децата си още по-отблизо, коментира директорката на ЦДГ „Червената шапчица“ Теменужка Тодорова.
За нас проектът бе предизвикателство, тъй като 40% от децата ни са роми и работата с тях и родителите им преминава стъпка по стъпка. Но по Гергьовден например бяхме в ромска къща, където готвихме, а после децата седнаха заедно да обядват. Предизвикателство бе и за родителите на българчетата, тъй като смесваме децата от различните етноси. Мога да кажа, че след проекта, родителите на ромските малчугани станаха по-отговорни и вече повече държат на това децата им да идват редовно на детска градина, а след това да продължат обучението си и в училище, а не да отпадат от образователната система, заяви директорката на ЦДГ „Ралица“ Силвия Стоянова. 
Освен че над 500 деца и родители са посетили музея, библиотеката, симфонични концерти, прожекции на филми, участвали са в пясъчна работилница и са създали екоинсталации от отпадъци, 360 от тях са отишли на зелено училище, а 350 са се възползвали от услугите на медицински специалисти.
Отделно директорите на детските градини са се включили в 4 обучения в София, посетили са Съвета на Европа в Страсбург и Норверия. А заключението им е, че българското предучилищно образование е на много високо ниво и в чужбина също имат какво да почерпят от родния опит.