Три дни преди първия мач на „Дунав“ от първенството на Първа лига срещу „Верея“ в Стара Загора старши треньорът на отбора Веселин Великов дочака нов централен защитник, научи „Утро“. В Русе днес трябва да пристигне добре познатият на феновете Петър Патев. След края на шампионата в „Б“ група Патев изненадващо тръгна към „Нефтохимик“ /Бургас/, въпреки че не бе в групата на нарочените за освобождаване играчи. В процеса на подготовката с „шейховете“ той почнал да съжалява, че напусна „Дунав“ и пожелал да се върне в отбора. Така направил постъпки да разтрогне договора си и мъжки върнал получените от „Нефтохимик“ две заплати. 
С екипа на „Дунав“ през сезон 2015/2016 година Петър игра в 20 мача, като записа общо 883 минути. Вкара и 3 важни гола, въпреки че рядко излизаше на терена като титуляр. 
23-годишният Патев е висок 183 сантиметра. Най-силните му качества са пъргавият и висок отскок,  пласирането и семплата изчистена игра при изнасяне на топката. Освен като централен защитник може да е полезен като дефанзивен халф. 
Така селекцията в „Дунав“ се очертава като приключена. Надеждите до последно бяха, че ЦСКА може да помогне с поне две от твърдите си резерви, но не се получи. Първо старшията на „червените“ Христо Янев се покри за терефонни обаждания от Русе, а после стана ясно, че ще пренасочи хората към дубъла на „армията“ във Втора лига.