Вероятно още помните клиповете, с които бяха наводнени социалните мрежи преди 2 години - на хора, които се заливат с кофа ледена вода и предизвикват други, които да направят същото. Причината за това беше кампания за набиране на средства за изследването на болестта амиотрофична латерална склероза.

Акцията целеше популяризирането на кампанията и набирането на средства. Какъв е резултатът от нея? Само за месец фондацията ALS е успяла да събере 115 млн. долара в помощ на изследванията.

Безбройните клипове и хората, които се поливаха с вода бяха гледани с насмешка като нещо напълно безсмислено, но днес изследванията, станали възможни благодарение на набраните средства, доведоха до резултат - учени откриха ген, свързан със заболяването, пише "Гардиън".

Откритието, описано в научното издание Nature Genetics, ще помогне за по-задълбоченото разбиране на неизлечимата засега болест амиотрофична латерална склероза.

Холандският учен, провер изследването, е Ян Велдинк. Той разказва, че ако не са били средствата от кампанията, подобно откритие никога не би било възможно.