3010 са регистрираните на Бюрото по труда русенци, съобщи вчера Таня Райкова, която изпълнява длъжността директор на БТ на мястото на освободения внезапно титулярен шеф Румен Януаров. Райкова посочи, че бройката през юни поставя Русе на сравнително добра позиция, като равнището на безработица тук - 3.7 на сто, е с 4.7 процента по-ниско от средното за цялата страна. 
Впечатляващ факт е, че цели 868 души с университетска диплома не могат да си намерят работа и са потърсили услугите на Бюрото по труда. Висшистите не са най-голямата група безработни - това са 1543-те мъже и жени със средно образование, които въпреки специалността си също са в регистрите на БТ. Това, разбира се, не може да не звучи обезкуражаващо. Всъщност, най-малката група безработни, се оказват хората с диплома за основно или с по-малко години в училище - за юни те са 599 души в списъците на трудовата борса. Всичко това едва ли добавя аргументи в полза на това младите хора в Русе да се стремят да получат добро образование - тъй като фактите сочат, че вероятността това да ги обрече на безработица е голяма. 
През юни работа са си намерили 340 регистрирани безработни - 101 са започнали като работници, 151 са си намерили длъжност на специалисти, 88 са се хванали на неквалифицирана работа. Пак през юни работодатели са обявили 354 свободни места, с 66 по-малко от юни 2015-а. Вакантните позиции са най-вече за шофьори, продавачи, заварчици, бармани, строители, общи работници.