Археологът от Историческия музей в Русе Деян Драгоев се завърна от едноседмични спасителни разкопки в град Силистра. По време на работата е разкрит некропол от втората половина на XIX в. В него има 24 погребения на възрастни хора, но сред тях е открит и скелет на дете.
За по-голямата част от погребаните може да се предположи, че са войници, загинали по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. или непосредствено след нея, смята Деян Драгоев. Според него доказателство за тази теория са откритите войнишки копчета от униформи, както и малка руска бронзова икона на Свети Никола, която мъжете са носели на гърдите си по време на сраженията. Подобни икони са намирани край Плевен, поясни археологът. 
Намереният костен материал от некропола в Силистра ще бъде предаден за допълнителен анализ и изследвания в София. Целта е да се установи възрастта на починалите и конкретната причина за тяхната смърт. Археологът Драгоев държи да се различи кои от руските военни са загинали от куршум и кои - от болест. По думите на Драгоев за заболяване, покосило воините, говори фактът, че в някои от гробовете са били погребани пет-шест души едновременно.