Последните два концерта от програмата на международната лятна академия „Алегра“ дават възможност за изява на участниците в майсторския клас по оркестрово дирижиране. Те усвояваха нови елементи в работата на диригента под ръководството на проф.Йоханес Шлефли, който вече за трети път е в Русе като преподавател на „Алегра“. 
В майсторския клас се обучаваха млади дарования от Испания, Италия, Франция, Румъния, Швейцария, Германия, САЩ, Канада, Китай, Тайван и Южна Корея. Те ще покажат своето майсторство, дирижирайки оркестъра на русенската опера в концертите на 27 и 28 юли от 20 ч в Голямата зала на Доходното здание. 
Първата вечер в сряда ще звучат увертюри, откъси от опери, симфонични произведения на Моцарт, Вебер, Пучини, Доницети, Щраус, Дебюси и Брамс, солист е сопраното Даниела Караиванова. В четвъртък оркестърът ще изпълни три увертюри - на Вебер към операта „Вълшебният стрелец“, на Щраус към оперетата „Цигански барон“ и увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“ на Чайковски, и Деветата симфония „Из новия свят“ на Дворжак. 
Входът на концертите и двете вечери е свободен.