Безплатният интернет е полезна екстра при избора на място за лятната почивка, но за плащания онлайн с банкови карти е най-добре да се избягват свободни и обществени интернет мрежи. Това съветва една от най-големите банки у нас. Ако изречението „Безплатен обяд няма“ трябва да се трансформира за XXI век, то най-вероятно ще звучи така - „Безплатен Wi-Fi няма“, казват от банката. 
Отворените мрежи са много по-уязвими за хакерски атаки. Между 20 и 30% от точките за достъп в големите градове по света използват потребителските имена и паролите, дадени по подразбиране от производителите на оборудването - което на практика дава възможност за достъп до настройките за сигурност на много повече хора, отколкото предполагате. А това дава потенциална опасност и за достъп до споделеното и несподелено съдържание на компютъра ви, през който се свързвате.
Връзката през публичните Wi-Fi мрежи по летища, хотели и т.н. също не е съвсем безопасна. Можете спокойно да се логнете към такава и бързо да се озовете в ръцете на някоя „тъмна половина“ - мрежа-близнак, която имитира легалната, но всъщност се поддържа от злонамерен тип с лаптоп и мобилна точка за достъп под ръка. Естествено, това излага на сериозен риск всичките ви данни, пароли и пр. лична информация. Съветът тук е да ползвате наличните методи за шифроване, когато работите в публични мрежи.
Сред най-важните съвети е и да не запаметявате картовите си данни в сайтове, в които плащате. Най-сигурното пазаруване е от сайтове, които са включени в програмите за сигурни плащания с банкови карти на Visa и МasterCard.