Огромен е напливът на желаещите да бъдат настанени в най-големия старчески дом в Русе „Възраждане“. Той е с капацитет 234 мъже и жени, а чакащите за място там са 150. Място обаче в най-предпочитания старчески дом се освобождава, едва когато някой от настанените почине. Изключително са редки случаите, в които някой напуска по собствено желание. Има дори възрастни хора, които живеят там от около 20 години. Към момента капацитетът на дома е запълнен изцяло и е невъзможно да се приемат повече хора. По огромна случайност последното освободило се място е от миналата седмица, като още в четвъртък е приет нов обитател на дома. Настаняването става след издадена заповед от Дирекция „Социално подпомагане“ и след извършване на социална оценка. За сравнение - от половин година не се е освобождавало място за жена. 
Силният наплив от желаещи, които разчитат на дом „Възраждане“ за старините се, съвсем не е случаен предвид добрите условия, материалната база и изхранването. Месечната такса през летните месеци е около 160 лева, като в нея е включено всичко - ток, топла вода, храна, обслужване. С тази сума възрастните хора не биха могли да се справят навън и да си позволят такъв начин на живот.
Настанените в дома могат да разчитат на медицински грижи, социални работници, психолог, трудов терапевт, рехабилитатор, бръснаро-фризьорски услуги. Освен това разполагат с богата библиотека, в която има разнообразна литература, телевизор, DVD и радиоуредба, обяснява директорката Виолета Стефанова. През септември пък ръководството е планирало всички стаи в дома да бъдат измазани и освежени. 
На разположение на обитателите е и столова с изключително разнообразно и здравословно меню. То се изготвя всяка седмица от специална комисия, в която има и представител на обитателите. Всеки ден се приемат стоки, чиито качество и срок на годност се следят изключително стриктно. Има и специален склад, в който се съхраняват пакетирани продукти и консерви, които обаче не са в големи количества. Всеки месец се извършват и проверки от служителите на Агенцията по безопасност на храните. 
Петъчното меню за възрастните хора например включваше кисело мляко, геврек, топено сирене и варено яйце за закуска. Тристепенно беше менюто за обяд, като обитателите хапнаха супа от пилешки дреболии, славянски гювеч и праскова за десерт. За вечеря избираха между салата от домати, сирене и пъпеш или риба с домати.