С 6 паралелки по-малко от предвиденото ще започне девети клас наесен в русенските професионални гимназии и средни училища. Това сочи информацията, публикувана на сайта на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ вчера, след като приключи третото класиране. Те не се различават съществено от данните след второто класиране. 
Отпадат заявените класове: в СОУ „Йордан Йовков“ - природоматематически профил с информатика; в ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“ - специалностите „Ветеринарен техник“ и „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“; в ПГ по транспорт - автобояджийство и автотенекеджийство. Няма да има паралелка по автотранспортна техника в ПГ по механотехника, нито „Електрически инсталации“ в ПГ по електротехника и електроника. Отново няма кандидати за новата специалност, която искаше да открие ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура - „Горско и ловно стопанство“, няма мераклии също и за другата половинка от тази паралелка, която е по „Мебелно производство“. 
Деца, които са подали документи за въпросните класове, които няма да съществуват за учебната 2016/2017 година, могат да си вземат дипломите и да си намерят друго училище. 
Свободни места в други гимназии все още се намират - общо 147 в цялата област, включително в селскостопанската гимназия и в СОУ в Две могили и в СОУ „Васил Левски“ във Ветово в профи паралелката за оператори информационно осигуряване /каквото и да означава това/.  
Нито едно свободно място не е останало в професионалната гимназия в Бяла, запълнени са бройките в три специалности в ПГ по речно корабостроене и корабоплаване /има само 3 свободни в „Корабни машини и механизми“/, постигнат е максимумът в паралелката „Компютърни мрежи“ в ПГ по електротехника и електроника, пълен е и класът с желаещи да учат фризьорство и козметика в ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“. 
Във всички други училища места все още има - къде по 1-2, къде по 7-8. Публикувани са на сайта на РИО.
Друг е въпросът, който печално се набива на очи. След като е толкова слаб, че понякога чак нулев, интересът към специалности, които не са нито отживелици, нито непотребни, кой тогава ни меси хляба? Кой прави еклерите? Кой изработва мебелите? Кой шие дрехите? Кой лекува животните? 
Според широко разпространена неофициална мълва, някои работодатели предпочитали да наемат не хора с образование, а неуки, които с кратки курсове или обучения да усвоят правия тегел и месенето на бюреци. Ако младежът е учил, нали ще вземе да задава въпроси или, недай боже, ще настоява да се спазва технологията... 
То затова и тегелите са криви и нескопосни, и баничките са без сирене, и шкафчетата се държат, докато човек си ги закара вкъщи...