Да се направят промени в централното законодателство, с които да се даде възможност общината да финансира поставянето на камери, както и закупуването на съвременни шумомери, защото се оказа, че нито от РЗИ, нито от РИОСВ имат апаратура за измерване на шум и вредни газове от автомобилите. Това бяха част от предложените мерки за справяне с нерегламентираните гонки по улиците, които не дават мира на гражданите. Необходимите действия бяха обсъдени на работно заседание в общината, в което участваха представители на всички отговорни институции, както и общински съветници. На срещата присъстваха и представители на дрифтърите, които споделиха, че гонките са провокирани от комплексарщина, а желанието на „БМВ клуб Русе“ е дрифт шоутата, включително и тези с благотворителна цел, да се правят легално. Според младежите шумомерите ще помогнат в 70-80% от случаите, но камерите и патрулите няма да вършат добра работа, тъй като всичко се разбира много бързо. 
Общината изрази готовността си и да предостави онлайн връзка на областната дирекция на МВР с изградена система за видеонаблюдение за подпомагане на дейността им. След като пък приключи процедурата по промяна на собствеността на полигона край Николово и прехвърлянето му на общината, ще се реализира публично-частно партньорство за създаване на писта за дрифт. 
Представители на районните полицейски управления коментираха, че след заключването на полигона край Николово гонките просто са се изместили на друго място. Те констатираха, че нерегламентираните състезания се провеждат по правите отсечки, като единственото противодействие е на място да има патрулен автомобил, но пък отбелязаха, че няма как да наситят толкова места в града и затова добър вариант са камерите. Шефът на полицията Теодор Атанасов посочи, че по-голям проблем е шумът, а не гонките и допълни, че през есенно-зимния сезон няма подадени жалби от граждани. От общината отчетоха, че сигналите постъпват най-често по телефона и при лични срещи, като писмените са много малко. През 2015 е имало само един писмен сигнал, а от началото на годината те са три. 
Атанасов каза още, че е създадена организация за противодействие, като всеки ден се провеждат специализирани акции в тази посока. Той посочи, че ресурсът е в нощните часове да излизат два екипа, и то с риск да се надхвърли извънредният труд на служителите.
С поставянето на камери ще се опитаме да направим новаторство с общината, ще бъдем пионери да се преборим с нормативната уредба, която съществува, коментира шефът на пътна полиция Румен Кръстев. 
Председателят на сдружение „Сервиз за качество в автомобилния транспорт“ Емил Цветков пък бе категоричен, че няма контрол и желание за жив контрол на пътя. Превенцията е хубаво нещо, камерите също, но без жив контрол не става, каза той. В тази връзка Цветков предложи екипът вместо както досега по двойки полицаите да патрулират поединично и по този начин да покриват по-голяма територия. Другата му идея е общината да опита чрез сдружението на общините да се промени нормативната база, за да се увеличат правомощията и числеността на специализираното звено КООРС. 
Следващата подобна работна среща ще бъде на втори септември, когато представители на полицията, на здравната инспекция и на РИОСВ ще докладват възможностите за съвместна работа по прилагане на нормите на съществуващото законодателство. През този период общинският съветник д-р Теодора Константинова предложи групите да направят срещи с русенските депутати и да ги информират за предложенията от срещата, за да се стиковат по-бързо действията за справяне с наболелия проблем.