Певците от хора на Русенската опера излизат от костюмите и партиите на египтяните и етиопците в „Аида“ и влизат във фината меланхолична гама на „Summertime“ на Гершуин. Това ще стане в петък вечерта, когато от 19 ч в салона на операта хористите ще изнесат самостоятелен концерт с творби, доста различни от обичайния оперен натюрел. Съвсем наскоро една част от хора се завърна от австрийския град Грац, където заедно с оркестър и солисти Русенската опера показа три представления на Вердиевата „Аида“. Веднага след това започнаха репетициите за концерта под ръководството на хормайстора Стелияна Димитрова и под съпровода на пианиста Емилиян Акимов. 
Програмата е не просто амбициозна - тя е различна от това, което обичайно работят хористите. Искахме да покажем, че освен с класическите оперни и кантатни произведения те прекрасно се справят с жанрове и стилове, където свободата е по-силно изразена, каза хормайсторът. Всъщност, това, което ще чуят русенци тази вечер, е музика от поп жанровете, която със сигурност вече може да се нарече съвременна класика. 
Концертът започва с песента на американския пианист и композитор Алън Менкен „Грабни деня“ - с това искаме да зададем тон за оптимистично и енергично настроение, обяснява Стелияна Димитрова. Ще бъдат изпълнени Приспивна песен от репертоара на „Кингс сингърс“, Adiemus на Карл Дженкинс /станала популярна от филма „Аватар“/, песни на Енио Мориконе, Фреди Меркюри, Александър Бръзицов и едно особено красиво направено от хора и неговия ръководител изпълнение на прочутата песен на Мария Нейкова от филма „Козият рог“. 
На сутринта след концерта оперният хор веднага тръгва на път - в събота вечерта му предстои отговорна мисия: заедно с оркестъра дават старта на седмото издание на фестивала „Дни на класиката в Балчик“. Те ще направят това с прочутата творба на Карл Орф „Кармина Бурана“.