Група клошари отново заринаха с боклуци района до паметника на Стефан Караджа. Само преди броени дни полицаи ги вдигаха от пейките пред монумента, но явно това не изплаши несретниците и те отново се завърнаха на любимото си място, като този път окупираха градинката зад Братската могила. Постлали са си кашони и хартии, домъкнали са всевъзможни боклуци и са си обособили нещо като хотел, без да бъдат обезпокоявани от никого. 
Имам двустаен апартамент с гараж на улица „Николай Здравков“, но съм тук, защото искам да видя как е животът навън. Аз съм бивш моряк и вземам пенсия 340 лева, храня се навън и не готвя вкъщи, но имам условия. Не съм скитник, просто си нося необходимите вещи с мен. Рибар съм и въдиците и принадлежностите ми са винаги в багажа ми. Не се прибирам през лятото, тъй като не искам да се карам със съседите ми, разказа 74-годишният Стефан Цонев. 
Компания в импровизирания кът за отдих му правят Иванка Златева и Христо Пенчев. Злочеста съдба сполетяла Иванка, която със сълзи на очите разказа, че имала дъщеря, която й вземала пенсията, а на възрастната жена се налагало да живее в маза без ток и вода. 
Тя няма една стотинка, ние й даваме пари, купуваме й закуски, кафенце. Аз съм като бодигард на групата, защото иначе досега циганите и джебчийките щяха да ги ограбят и дори да ги убият, сподели Христо. Той също има къща в Малко Враново, но през лятото предпочита да живее под звездите. Казва, че на село няма работа и ще умре от глад, а тук в града изкарва между 5 и 7 лева на ден в зависимост от стоката - хартия, цветни метали, алуминий. Христо има дъщеря и внук, но те живеят в малък апартамент и мъжът не иска да ги притеснява. 
Живеещите в района обаче са вдигнали ръце от клошарите, тъй като са много шумни, наоколо се носи смрад, а при по-високи температури положението става съвсем нетърпимо. Вчера те отново са повикали органите на реда, които са предупредили клошарите, че трябва да се изместят. Те, разбира се, послушно ще изпълнят заръката, като дори вече са си избрали трето поред ново място - пейките в градинката по „Фердинанд“. 
Междувременно в приюта за бездомници „Добрият самарянин“ има свободни места, но и тримата клошари са категорични, че не искат да се настаняват там. Отговорът им е, че те си имат домове, но през лятото просто предпочитат свободата на улицата.