30-годишният Михаил Ангелов да бъде предаден на властите в Германия, където срещу него тече дело за умишлен палеж и застрахователна измама. Това поиска вчера прокуратурата, след като русенецът бе задържан миналата седмица с европейска заповед за арест. 
Случаят, заради който Михаил предстои да се сдобие с присъда, е още от януари 2014 година. Тогава той и негов колега на два пъти подпалили дюнерджийницата на шефа си. Но не без негово знание, а напротив - под неговите наставления. Причината - турчинът искал да получи обезщетението, което му се полага, тъй като бързата закуска била застрахована. Нещата обаче се объркали - лумналият огън се прехвърлил и върху съседни имоти, обгазил петима души, а освен това подпалил и нерегистриран „Форд“. Накрая измамата била разкрита и вдъхновителят на палежа не видял нито евро.
Самият Михаил вчера се съгласи доброволно да бъде предаден на съдебните власти в Германия. Впрочем младежът е роден в Русе и се води българин, но е живял тук едва до третата си годинка. Покрай възродителния процес той отпътувал за Турция с майка си и затова не знае нито дума български, а контактува със съда чрез преводач.
Макар да се съгласи на незабавна екстрадиция в Германия, по закон Михаил има тридневен срок да размисли и да промени мнението си, затова делото бе отложено за вторник.