Националната астрономическа обсерватория в Рожен (НАО – Рожен) отбелязва 35 години през 2016 г. Най-големият астрономически комплекс на Балканите официално е открит на 13 март 1981 година. За съжаление в момента комплексът, който е най-големият в Югоизточна Европа, е застрашен от разрушаване, съобщава БНР. Цялостен ремонт не е правен от създаването на Обсерваторията.

За това алармира директорът на НАО – Рожен Никола Петров. Всяка година стотици ученици и студенти от България и чужбина добиват практически умения в областта на астрономията, ползвайки телескопите в обсерваторията по време на практики и школи. Редица дисертации и професури са защитени благодарение на съществуването ѝ. Посетителите са хиляди, като много от тях за първи път се докосват до магията на звездното небе.

Ето защо въпросът за това кой абдикира от задълженията си за опазване и съхранение на НАО – Рожен е от изключителна важност. Още по-важен въпрос е дали това е обект с национално значение и защо се извършват частични ремонти с помощта на дарения. Дали сме на път да изгубим една от най-големите ценности в т.нар. ни държава … тръгваме по пътя в търсене на отговори.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с директора на Националната астрономическа обсерватория - Рожен, Никола Петров и директора на Института по астрономия към БАН проф. Евгени Семков.