В съвременната си история Турция е преживяла редица военни преврати. Но последният опит от нощта на 15 срещу 16 юли се отличава от предходните по няколко показатели, които заслужено му слагат етикета "нестандартен", коментира Deutsche Welle. Сблъсъците между метежниците и правителствените сили продължиха няколко напрегнати часа, след което в ранното утро пучът беше осуетен. Защо?

Гражданите оказаха съпротива

Колкото и противоречиви оценки да предизвиква зад граница, настоящият държавен глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се ползва със значителна подкрепа сред населението. Консервативната "Партия на справедливост и развитие" от 2002 г. насам печели убедително парламентарните избори. И трите водещи опозиционни партии, представени в меджлиса, заеха страната на правителството. Вярност към него демонстрираха служителите на полицията и спецслужбите. Изглежда обаче турците, които излязоха по улиците в хаотичната нощ, не са забравили пуча от 1980 г. и военната диктатура, когато десетки хиляди граждани бяха хвърлени в затворите.

Армията не се солидаризира с метежниците

Ако опитът за преврат бе подкрепен от по-голяма част от армията, то изходът от паметната нощ можеше да изглежда по съвсем различен начин. Но това не се случи: метежниците просто не разполагаха с достатъчно сила, за да вземат под контрола си важни стратегически обекти. Началникът на Генералния щаб и голяма част от висшия офицерски състав останаха верни на правителството.

Ердоган не беше блокиран

По време на метежа президентът Ердоган се намираше в курортния град Мармарис на Егейско море. В първите часове на операцията пучистите не предприеха опит да го вземат като заложник. Бомбардировки срещу хотела, в който той беше отседнал, бяха извършени твърде късно, когато държавният глава отдавна бе напуснал пределите му.

Международната общност реагира остро на събитията

Нито Организацията на Обединените нации, нито НАТО, ЕС, САЩ, Германия, Русия, или която и да е влиятелна държава не подкрепи метежниците - въпреки критичното отношение към авторитарния стил на управление на Ердоган. Международната общност единодушно призова към предотвратяване на кръвопролитията и запазването на демократичния ред в страната.

Ердоган не загуби връзка с гражданите

Независимо че в първоначалните часове на пуча местоположението на Ердоган беше неизвестно, президентът все пак успя да влезе в ефира на телевизионния канал CNN Turk. Той успя да се обърне към народа си, използвайки съвременните интернет и мобилни технологии. По този начин той все пак успя да мобилизира гражданите на страната, които дадоха категоричен отпор на опита за сваляне на законната власт в страната.