35 зърнопроизводители от областта наддаваха вчера за 4854 декара ниви от Държавния поземлен фонд, предложени за отдаване под наем това лято. Началната цена за всички парцели бе 48 лева на декар. 
Най-щедрото предложение бе за терен в Ценово, за който бяха оферирани 120 лева рента на декар. Огромното мнозинство парцели обаче бяха спечелени с цени между 60 и 65 лева, което отговаря и на пазарните нива на рентите в областта.
За първи път в последните години имотите на държавата се предлагаха само за срок от 1 година. През 2015 г. повечето ниви бяха отдадени за 7 години, на по-ранни търгове имаше и срокове от 10 години. По тази причина количеството земя от ДПФ за ежегодните търгове оставаше все по-малко. На тазгодишния се предлагаше три пъти по-малко земя, отколкото на миналогодишния, но кой знае какво наддаване отново нямаше. Въпреки това се очаква от имотите си държавата да получи под формата на рента около 300 хил. лева. Така държавата ще получи под формата на рента от имотите си поне 230 хил. лева.