Присъда от 2 години затвор от открит тип и 5000 лева глоба чу вчера 20-годишният Християн Дишлев, който бе предаден на съд за 3 престъпления. Освен заради хващане с марихуана и пико за над 1260 лева, младежът бе наказан и заради опита си да избяга от проверка, при който блъсна служебна полицейска кола. Присъдата е само на първа инстанция и ще се обжалва, тъй като защитата на Християн пледира за условно наказание.
Провиненията на младежа са от 22 октомври 2015 година, когато се снабдил с близо 210 грама марихуана и половин грам пико и от родния Велико Търново тръгнал да пласира наркотиците в Русе. Полицията обаче била предупредена, че Християн ще влезе в града, като ще кара семейния „Фолскваген Голф“ и ще пренася дрога. Затова била организирана акция по неговото залавяне. Младежът бил засечен около 8.45 часа на паркинг в района на тихата уличка „Радецки“. Тогава цивилните полицаи, които били и с „Ауди 80“ без отличителни знаци, тръгнали да го проверяват, като му наредили да излезе от колата. Щом се представили обаче, срещнали съпротивата на Християн, който в опит да осуети залавянето си с наркотици, решил да избяга - запалил голфа и дал рязко назад, при което силно ударил аудито и му причинил щети за 1100 лева - приблизително колкото е пазарната цена на тези автомобили. В крайна сметка младежът не успял да се отърве от проверка, а по-късно в ниша до скоростния лост в колата му били открити наркотици и ловен патрон, за който Християн нямал разрешително. Най-солидното количество марихуана било скрито в задната седалка на колата. 
Вчера Християн направи опит да се споразумее директно с прокуратурата какво наказание да изтърпи, като призна изцяло обвиненията срещу него. Тъй като обаче обвинението държеше на ефективна присъда и влизане в затвора, а защитата на младежа не склони на това тежко наказание, до договаряне не се стигна.
Впоследствие подсъдимият предпочете делото срещу него да се гледа по съкратената процедура и да не се разпитват свидетели и вещи лица. Така си осигури облекчена присъда.
Прокуратурата настоя Християн да бъде осъден на 4 години и половина затвор, които заради съкратения процес да се намалят с 1/3. Защитата му поиска 2 години условно с 5 години изпитателен срок, които също да бъдат редуцирани по волята на закона.
Според адвоката му младежът се е вкарал в престъпната схема заради лекомислие и типичната за младата му възраст податливост към противообществени прояви. Защитата отчете, че той е неосъждан и досега не е имал криминални прояви, а половината грам пико очевидно е било за лична употреба, а не за търговия. Блъскането на полицейски автомобил пък се дължало на паниката, тъй като младежът не разбрал, че е влязъл в полезрението на МВР, защото служителите били цивилни.
В крайна сметка състав на Русенския окръжен съд прецени, че Християн заслужава престой от 2 години затвор от открит тип при първоначален общ режим, както и да плати 5000 лева глоба. Той бе оправдан по обвинението, че е държал незаконно боеприпас.