- Г-жо Къснеделчева, как се справя „Винпром Русе“ след смяната на собствеността?
- Вече вървим нагоре, но минахме през ада. Успяхме да преодолеем загуба от над 2 милиона лева. Трябваше да изчистим стари задължения към доставчици, дължахме 700 хил. лева на общината. Кметът Пламен Стоилов ни влезе в положението, но и това задължение вече е погасено. Продължаваме разплащанията, а миналата година успяхме да завършим на плюс със 116 хил. лева. Тази година вървим още по-добре и досега сме на печалба със 172 хил. лева. 
- Кое наложи смяната на собствеността?
- Руските ни собственици бяха решили да се изтеглят от България. Алтернативата беше заводът да се затвори, терените и сградите да се разпродадат и всички работещи да останат на улицата. В крайна сметка се намери български инвеститор - „Винарска изба Русе“. И получихме свобода да предприемем необходимите мерки, за да остане „Винпром Русе“ работещо и печелившо предприятие.
- И как се преодолява такава огромна загуба от 2 млн. лева?
- С оптимизация на разходите, на персонала, производствените мощности и портфейла с клиенти. Върнахме си някои стари клиенти, прекратихме отношенията с други, които бяха нерентабилни за нас.
- Откъде бяха тези неизгодни клиенти, от Русия ли?
- Да.
- Това отрази ли се на продажбите на руския пазар?
- Не, всъщност сме увеличили обемите за руския пазар.
- Какво предстои оттук нататък?
- Предстои инвестиционно преструктуриране. Целта е необходимите производствени мощности да се съсредоточат на по-малка площ, а ненужните терени и сгради да се продадат. Един терен от 30 декара вече е закупен от „Мебели Виденов“ за склад. Разчитаме и на други подобни сделки, за да заздравим финансовото състояние на дружеството. Капацитетът на завода отдавна не отговаряше на текущата пазарна ситуация. Някога предприятието е проектирано за производството на 36 млн. бутилки годишно, докато в момента целият годишен износ на България е 35 млн. бутилки. Направихме пълен ремонт на линията за бутилиране, на спиртоварната. А излишните терени се продават.
- Каква част от персонала бе освободен?
- От 120 човека останахме наполовина. Освободихме голяма част от хората, но в технологичния екип назначаваме млади хора. 
- Защо всички тези оптимизации не се направиха досега?
- Нямахме разрешение от бившите собственици.
- Какви са плановете ви за гроздоберната кампания?
- Планираме да купим толкова грозде, с което да можем да покрием 100% от производството за вътрешния пазар. Очакваме обемите за износ да достигнат нивото от 2013 г. 
- Мислите ли за създаване на собствени лозови масиви?
- Не, не планираме такова нещо. Има много гроздопроизводители, които нямат достатъчно мощности за бутилиране, нямат и пазар. Има суровина, която трябва да бъде изкупена, преработена и изнесена.
- Пускате ли на пазара някакви нови продукти, какви нови пазари усвоявате?
- Разработваме нова водка, но тя ще бъде изцяло за пазара в САЩ, по поръчка на тамошен клиент. Освен в Русия, изнасяме в Литва, Латвия, Словакия, Чехия. Направихме няколко износа за Полша, започваме да работим с Румъния. Имаме вече двама клиенти от Хайнан, Китай. Следващата седмица ще направим първия си от много години износ за Англия.
- Очаквате ли трудности с пазара във Великобритания покрай Brexit и обезценяването на британската лира?
- Не, нашият договор е в евро. А количествата за Англия съвсем не са големи и включват само елитни вина тип резерва и лимитирани селекции. Те няма да се продават масово в търговската мрежа, така че цената не е такъв фактор.
- Колко бутилки ще произведе тази година „Винпром Русе“?
- Над 3,5 млн. бутилки, което е с около 30% повече отколкото през миналата година.