3909 лева и 65 стотинки са събрани до 10 юли по дарителската сметка за реставрация на моста над Янтра край Бяла, съобщават от градската управа. Сумите и имената на дарителите за каузата за спасяването на една от запазените все още творби на майстор Колю Фичето ще бъдат публикувани на сайта на общината, обещават от управата. Това ще стане с решение на Обществен съвет, който тепърва предстои да бъде сформиран. Засега общината със собствени средства почиства устоите на моста от наноси и клони, които носи реката, грижи се и за отстраняването на трева и храсти в коритото на реката около и под него, уточняват от беленската администрация. 
Сметката бе открита, след като стана ясно, че Министерството на културата няма да отпусне средства за реализация на общински проект за реставрация и изграждане на паркинг и инфоцентър, изготвен през 2011 г. и одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. За това са необходими около 2 милиона лева. 
Най-сериозният проблем в момента на прочутия Беленски мост, изграден преди век и половина от уста Колю Фичето, е външната му облицовка от каменни плочи, която се руши. Те са закрепени за конструкцията с метални шини и оловни дюбели, каквито днес не се произвеждат. Освен това трябва незабавно да се вземат мерки и за разширяващите се фуги, в които постоянно избиват зелени растения, които рушат камъка.
Сметката, по която се събират дарения, е:
IBAN BG 89 STSA 9300 3300 2837 11
BIC STSABGSF
Банка ДСК
Офис Бяла
Община Бяла, област Русе
Дарение за реставрация на Беленския мост над река Янтра, построен от Колю Фичето