Химичният процес за приготвянето на сапун не се е променил значително с годините, но изобилието на пазара вече е толкова огромно, че едва ли са много хората, които се замислят каква всъщност е рецептата. Не само че не се замислят, но малцина са тези, които помнят как едно време бабите на село варяха сапун от свинска мас. Има една дама обаче, за която направата на натурални, ръчно изработени и уханни сапуни е истинска страст. Това е сръчната фея на сапунените страсти Мари Попова, която от пет години експериментира и се забавлява, като сама прави разнообразни ароматни сапуни. 
Всичко започва през 2010 година, когато дъщеря й Николета се завръща от Щатите и й носи домашен сапун, закупен от фермерски пазар. 
Това малко сапунче ухаеше прекрасно, имаше  вълшебна пяна, а като го ползвах, кожата ми ставаше мека като коприна. Той нямаше нищо общо с онези груби калъпи домашен сапун от времето на баба ми, които миришеха лошо. Това събуди моето любопитство и започнах да се ровя из интернет, за да разбера как се прави натурален сапун. Попаднах на много сайтове с рецепти и видеоклипове и с нетърпение започнах да изучавам тайните на хубавия натурален сапун, разказва Мари.
Самата тя е с много суха кожа, която с годините започнала да става все по-суха
опъната, дразнеща, сърбяща и с лишеи. 
Ходих на дерматолог, изписаха ми куп мазила, балсами, но на мен ми се видя много сложно. И тогава започнах да чета в интернет, попаднах на статии за сапуни, които овлажняват кожата, за разлика от тези, които се произвеждат за масовия пазар, пълни са с много химикали и я изсушават, спомня си Мари. 
Сега, след като използва собствените си сапуни, кожата й е гладка, хидратирана и мека като коприна. А всеки, който е имал шанса да ползва неин сапун, остава със същото усещане. 
60-годишната „сапунена фея“, която е счетоводител в Русенската търговско-индустриална камара, споделя, че в интернет има много писания и клипчета, а напоследък е модерно хората да се връщат към по-естествените и натурални продукти. 
И така Мари решава да се впусне в първия си опит за собствен сапун, като до този момент никога не е опитвала да прави дори от домашните сапуни на баба си.
Той обаче се оказва пълен провал
В началото ми беше трудно, защото не знаех каква натриева основа се слага. Избрах студения метод, защото там пропорциите са по-ясни, но вместо сапун се получи някаква мазнина, която за нищо не ставаше. Бях взела сода за сапун от железария. Тогава обаче разбрах, че в рецептите се използва чиста натриева основа, а не тази, която се продава в железариите. Говорихме със съпруга ми и установихме, че трябва да е по-чиста и закупена от магазин за лабораторни прибори, спомня си Мари. 
Ентусиазмът у нея не секва и тя прави втори опит, който се оказва успешен. Това, разбира се, я насърчава, получава кураж и така вече пета година опитва и експериментира комбинации от различни базови и етерични масла. 
Специфично е, но не е трудно и отнема около два часа да направиш един килограм сапун, споделя Мари.
„Лабораторията“ й е у дома на терасата, а понякога й помага съпругът Владислав
който е пенсионер. Обикновено той слага натриевата основа, тъй като е по-бърз от нея. 
Приготвянето на натурален сапун е много приятно и разтоварващо занимание. Това е един процес, който носи много радост и удоволствие и е в състояние да ви пристрасти. А ако някога сте опитали ръчно изработен натурален сапун, със сигурност никога няма да поискате да се върнете към търговския сапун, защото ще бъдете чудесно изненадани и очаровани, както стана и при мен, споделя Мари. Кога ще се отдаде на хобито си, зависи от това кога ще й дойде вдъхновението.
Всъщност направата на сапун е основна химична реакция между мазнини или масла и разтвор на натриева основа. А сръчната фея Мари обяснява, че разликата между сапуна на баба и луксозните ръчно изработени сапуни е изборът на съставки, както и точността на измерванията. 
Чрез внимателния избор на комбинация от качествени масла, добавяйки любимите си етерични масла, билки и ексфолианти, оцветен с природни бои, сапунът добива очарователен характер и напълно се конкурира с този в търговската мрежа, категорична е тя. Доказателство за високото качество на ръчно произведените сапуни е, че
след като се изкъпете с тях и по кожата мине вода, остават капки, защото просто тя не се изсушава
Технологията за направата на сапуните Мари обяснява много подробно. Мастни киселини се смесват с натриева основа, а при химичния процес мазнините се осапуняват. Получават се соли и се отделя глицерин, който остава вътре в сапуна, а не се извлича, за да се прави друг вид сапун. След това може да се добави аромат, цвят и други добавки и да се излее в калъпа. След около 24 часа се втвърдява и тогава може да се нареже и да престои още 4-5 седмици, за да стане готов за употреба. Трябва да изсъхне и да се изпари водата, а РН-то да спадне, защото натриевата основа е с високо РН, а за кожата е по-хубаво да е по-ниско.
Сапуните на Мари са с РН около 8-8,5%, измерени в лабораторни условия
За маслата тя споделя, че трябва да се използват такива, които са с по-дълъг срок на годност. Тъй като няма никакви консерванти в сапуна, дори не използвам оксиди за оцветяване, маслата започват да се окисляват и загубват хубавата си маризма. Затова е добре да се използват в период между половин и една година, съветва тя. 
Веднъж създала прекрасните си сапунени творения, Мари иска да опитва отново и отново, като споделя, че има хиляди възможности за съчетания на масла, есенции, билки, а всеки път се получава различен резултат. Това й доставя наслада, защото всеки път става нещо различно. Затова и няма точна бройка в асортимента й, като много рядко поваря някои сапуни - само ако някой пожелае. 
Всъщност Мари не търгува с уникалните си сапунени творения. Подарявам ги, а когато на хората им харесат, ми дават само стойността на използваните материали.
Правя ги за удоволствие и ги подарявам по повод
Един килограм сапун зависи от себестойността на маслата, като най-скъпи са етеричните. Най-грубо едно сапунче от 100 грама излиза между 3 и 4 лева.
Есенциите, които слагам, са само етерични масла, и в тях няма никакви изкуствени ароматизатори или масла с химикали и алдехиди. Някои от тях купувам и от интернет. Има обаче някои масла, които са много скъпи. Етеричното масло се извлича от растението или от цвета, като са нужни много килограми суха маса, за да се извлекат 20-30 грама. Слагам няколко капки, като има информация кои с кои етерични масла си вървят, а аз смесвам и експериментирам. Например смесвам босилеково масло, което е сладникаво, с хвойна, което е по-остро и се получава един среден аромат. Слагам и ексфолианти като кафе например, разказва Мари. Един от най-любимите й аромати е този с лайка, чиято есенция също е много скъпа. Цветовете пък се образуват от самите масла, като единствено невенът се запазва жълт, а останалите стават кафеникави. 
Креативността у Мари я подтиква да създаде
сапун от козе мляко, което е най-близко до човешкото и много полезно за кожата
Там технологията е по-различна. Козето мляко се замразява предварително, долива се вода, като трябва да се разтваря много бавно, за да не се пресече. Когато водата се сипва, натриевата основа отделя топлина и загрява и затова трябва да се разбърква бавно и внимателно. Разтваря се и се получава течност около килограм и половина, която като изсъхне, става около килограм. След това се прави форма, като в началото Мари си спомня, че го правела дори в тавичка за кекс. Сега обаче подхожда съвсем професионално и има направена форма с дъсчици, за да стават сапуните в права форма и да не губи материал. 
Всичко, с което Мари се занимава, всяка една подробност за производството на сапуни, асортимент,
е описано в нейния сайт soapmarisa.weebly.com, който създава сама
С моята дъщеря ходихме на курс в библиотеката и ни показаха на практика как се прави. Създадох го от любопитство, а не толкова, за да разпространявам идеята, казва тя. 
Мари е широко отворена към хората, които имат желание да се научат да правят сапуни, и веднага би дала съвети, рецепти и тънкости за процеса на производство. Съвсем скоро дори й се обадила жена от Видин, която ходила на платен курс, но пак не се справила сполучливо, и затова се обърнала за помощ към Мари. 
Сръчната сапунена фея е заразила с ентусиазма и творчеството си и колежките си в Търговската камара, като понякога се събират заедно, за да правят сапуни. Половината стаж на Мари всъщност е минал в камарата, като преди това е работила в Изчислителен център по транспорт. Завършила е икономика в Свищов, а преди това Икономическия техникум в Русе.