Русенският алпинист Иван Томов и колегата му Боян Томов не успяха да покорят пакистанския връх Нанга Парбат. Както писа „Утро“, Иван и Боян щурмуваха деветата най-висока точка на Земята /8125 метра/ в ранните часове на 13 юли. Това бе вторият опит на Иван да превземе върха в пакистанските Хималаи. През 2013 година талибани нападнаха един от биваците, избиха алпинисти от няколко държави, а русенецът оцеля благодарение на късмета си да бъде в по-горен базов лагер.
Но този път късметът изоставил българските алпинисти. В подножието на Нанга Парбат времето бързо се влошило и двамата били принудени да тръгнат обратно и да слязат до 5500 метра. 
Следящият експедицията специализиран сайт съобщава, че Иван е имал известни проблеми, но бързото спускане му позволило да се възстанови. Коментарът още е, че двамата българи тръгнали за атака на Нанга Парбат без фиксирани по маршрута въжета, в мъгла и при лоша видимост. Краткия си разказ за двамата елитни катерачи завършват с предположението, че те ще се ориентират към щурмуване на близкия до базовия лагер връх Гашербрум 2. Той е с височина 8035 метра.