8 възрастни русенци преминаха обучение в регионална библиотека „Любен Каравелов“ и сега успешно се справят със своите смартфони. Това е първата група, която преминава такъв курс, обясни заместник-директорката на библиотеката Силва Василева. В общи линии, курсът може да се нарече „Внуци учат баби и дядовци“, а ефектът е поразителен, казват от РБ. 
С въвеждането на възрастните хора във високите технологии се е наела Ивона Йорданова, която тази година се дипломира в Математическа гимназия „Баба Тонка“ и е приета за студентка в университет в Лондон. Докато дойде време обаче за заминаването й, Ивона решила да поработи като доброволка в библиотеката. И когато станало ясно, че вече се е събрала група възрастни мераклии да усвоят тайните на смартфона, абитуриентката някак напълно естествено се озовала в ролята на преподавател.
Това, че едно младо момиче се справя с техниката напълно свободно, не е изненада. По-скоро изненадата била, че Ивона явно има дарбата да преподава и да откликва деликатно и с готовност на всички питанки на побелелите мъже и жени от групата. Истината е, че всички баби и дядовци са влюбени в нея, обобщи Силва Василева. 
Първият „випуск“ вече е приключил занятията и е на „ти“ с техниката. В момента се събира следващата група, която ще започне обучението вероятно още през тази седмица. Техният Вергилий в тайните на хай технологиите ще бъде друга доброволка - Еда, съобщиха от библиотеката.