Почитатели на високите скорости и на лъскавите автомобили аплодираха първата българска суперкола Sin R1, която неотдавна бе регистрирана в столичния КАТ и така завърши процесът на индивидуалното типово одобрение. Домакин на презентацията бе луксозен ресторант на площад „Александър Невски“.
Кръстеният на греха автомобил е произведен от фирма „Sin Cars“, чийто собственик е бизнесменът , бивш пилот и създател на болида Росен Даскалов.
„Sin R1 е автомобил, предназначен за улична употреба, хомологиран и се използва за широка гама от двигатели и допълнителни екстри - индивидуално оборудване, аудио система, един различен автомобил, максимално близък до състезателния. Може да се карa по писти /да се използва за т.нар. track day - б.р./, може да се кара и по нормални улици като всеки един автомобил. Притежава всички екстри, които имат и другите автомобили, като климатична инсталация, аудио система, хидравлика и др. Тъй като е олекотен, ускорява за 4 секунди 100 км в час, а цената му е два пъти по-ниска от чуждите болиди в този клас“, споделя Росен Даскалов.
Дебютът на подобрената серийна кола Sin R1 предизвика силен интерес в центъра на София. Това е вторият подобен автомобил, конструиран от Росен Даскалов, подобрен като дизайн и техника. Отново е използван опитът на Sin в моторните спортове и в европейските серии GT4. Окачването е модифицирано с цел повишен комфорт в коловозите по родните пътища. Колата има хидравлика, която я покачва с натискането на бутон.
Двигателят е V8 от „Шевролет“ с 410 к.с., но тъй като моделът се прави по поръчка, мощността може да бъде вдигната с повече от 500 к.с.
Амбициите на Даскалов са да създава по 1 болид на месец, както и да организира дистрибуторска мрежа в Европа. Цената на автомобила е 180 000 евро.
Междувременно суперколата на русенския бизнесмен участва в най-голямото европейско рали на суперавтомобили, което се проведе в Германия.
Цените от цял свят аплодираха звездното рали, което събра на едно място Ferrari, McLaren, Bugatti, Koenigsegg, Dodge, Porsche, Lamborghini, Lotus, Chevrolet, Nissan GT-R, Maserati, Gumpert и Sin R1.
Традиционно автомобилите тръгнаха от изложбения център „Bad Salzuflen“, където с мощен гръм на двигатели бе дадено началото на германското суперрали 2016.
Надпреварата бе проследена от хиляди зрители в продължение на 300 км, които бяха изминати от суперавтомобилите. Кулминацията бе на легендарната писта Нюрбургринг, където суперавтомобилите направиха грандиозно шоу за възпламенената публика.