Шумната акция на Софийска градска прокуратура, при която 14 гранични полицаи на Дунав мост бяха обвинени, че са искали подкуп на преминаващите чужденци, стана повод униформен да осъди обвинението.
Акцията, обявена като операция срещу рекетьори на държавна заплата, се проведе през януари 2011 година. След приключването й бе съобщено, че граничарите  изнудвали пътуващи да им плащат във валута, като дори връщали ресто или пък в натура - с цигари и алкохол.
Несполучливо обаче се оказало делото срещу 45-годишния Н.А., който преживял 4 кошмарни години, докато излезе съдебно решение, че е невинен. Междувременно обаче името му било опетнено, впоследствие бил уволнен от работа и животът му се преобърнал на 180 градуса. 
Според прокуратурата прегрешението му било, че поискал от пътуващ подкуп, за да не го проверява и така получил 1 кутия цигари. За случилото се той бил под парична гаранция от 2000 лева, а през април 2015 година делото срещу него било прекратено.   
За незаконното обвинение, уронения авторитет и стреса бившият граничар поиска прокуратурата да го обезщети с 30 000 лева. Окръжният съд на първа инстанция прецени, че той действително заслужава да бъде компенсиран и осъди държавното обвинение да му плати 20 000 лева. Решението може да се обжалва.