Кандидатът за кмет на Кубрат Гюнан Халил окончателно се сдоби с присъда за това, че се е опитал да се запише в Русенския университет с фалшива диплома за средно образование. Две съдебни инстанции наказаха неуспелия 43-годишен политик, като го осъдиха на 1 година и половина условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.
Двете адвокатки на Халил докрай оспориха вината му. Излязоха дори с изненадваща версия - че самият Халил е изготвил фалшивата диплома преди повече от 20 години. И тъй като давността на извършеното от него престъпление отдавна е изтекла, той трябва да бъде оправдан.  
Самият Халил също осветли гледната си точка. Според нея той се бил принудил да се сдобие с фалшива диплома, тъй като имал комплекс. В основата му бил възродителният процес и последвалото го изселване на хиляди турци. Тогава той не бил пускан да ходи на училище и така не успял да изкласи. Заради срама, че няма завършено образование, случайни хора му подхвърлили бланка за диплома с готов текст и реквизити и той видял удобен момент да скалъпи бленуваното свидетелство.
И Районният съд, и Окръжният съд обаче бяха категорични, че тази версия на Халил и защитата му не среща опора и дори минимална връзка с останалите доказателства по делото. Затова категорично я отхвърлиха като я определиха за начин, по който политикът опитва да избяга от наказателна отговорност.
Неуспелият кандидат за кмет на Кубрат стигна до съд покрай тв разследване, след което Русенската районна прокуратура се самосезира. Грешката на Халил била, че на 8 септември 2015 година отишъл да кандидатства в Русенски университет с фалшивата диплома, че е завършил Механотехникума в Разград „Шандьор Петьофи“. Намеренията му били да запише висше в Транспортния факултет, където да учи задочно „Технология и управление на транспорта“.