Ден след като прокуратурата излезе с официален анализ на извършените телефонни измами и посочи, че Русе е в челната тройка на тази незавидна класация, ало престъпниците отново се обадиха. След затишие от няколко месеца мошениците се разписаха с особено солиден удар, при който 67-годишна жена им хвърли от осмия етаж 14 855 лева, 3000 руски рубли и 50 евро, както и увити в домакинско фолио златни бижута.
Всъщност измамата била режисирана и разиграна по всички правила на трилъра и психодрамата.

На 13 юли около 13 часа на домашния телефон на жената в квартал „Здравец Изток“ се обадил мъж, който се представил за полицейски инспектор и убедително съобщил на пенсионерката, че тече полицейска акция, при която предстои да бъдат задържани телефонни измамници. И тъй като имало оперативни данни, че мошениците знаели нейния номер, се очаквало да й се обадят и да я заплашват. Затова инспекторът я успокоил, че е в сигурни ръце и я убедил да не дава на никого никакви пари, нито да обръща внимание на думите на бандитите. 
Веднага след края на разговора телефонът отново звъннал и отсреща наистина се оказали нагли престъпници. Точно както гласели предупрежденията, мъжки глас започнал да сипе заплахи и нареждания към жената да предаде всичките си пари на специално изпратени хора. Набелязаната жертва следвала стриктно получените указания. Разговорът с измамниците приключил и веднага се обадил „инспекторът“, който я похвалил, че се е държала много добре и обещал мошениците да бъдат заловени и дълго да лежат в затвора. За целта обаче било необходимо нейното съдействие - трябвало да помогне на полицията, като предаде всички пари, които има, както и бижутата си, които да послужат като веществени доказателства при залавянето и осъждането на бандитите. След акцията те щели да й бъдат върнати до стотинка. Нещо повече - жената дори щяла да бъде наградена за съдействието си на полицията. И наивната жена окончателно налапала въдицата. Така на два пъти хвърлила от терасата си 14 855 лева, 3000 руски рубли /равни ни около 80 лева/ и 50 евро. Харизала им и златни накити, които увила в домакинско фолио и сложила в найлонови торбички. Забелязала, че пликовете взел млад мъж и зачакала инспектора да й се обади. И колкото повече време минавало, толкова по-ясно осъзнавала, че се е оплела в мрежа, от която няма излизане.
Ден по-късно около 14.45 часа измамниците направили удар и в Средна кула. Звъннали в дома на 89-годишен дядо от името на негов племенник. Роднината поискал пари, за да си купи нещо, като дори не обяснил от какво точно има нужда. Възрастният мъж веднага казал, че има 4450 лева, а малко по-късно пред дома му с такси дошла непозната жена, на която предал спестяванията си. Чак после разбрал, че доброволно се е разделил с късаните от скромния си пенсионерски залък пари.
Както „Утро“ писа, анализът на прокуратурата сочи, че именно районът на Русе и ветовските бургуджии са ядрото, от които са се зародили набралите огромна скорост през годините измами по телефона. За това свидетелстват и цифрите - през 2011 година Русе е бил на първо място в страната по брой на ало-престъпления като тук са засечени 25% от случаите. През 2015-та градът е бил на трето място с 91 измами или 10% от всички в страната.