„Пояснение от Рилската света обител“ е публикувано вчера на официалния сайт на Светия Синод, след като ден преди това Русенският митрополит направи свое „Наложително пояснение“, също публикувано на електронната страница на патриаршията. 
„Във връзка с отпечатаните наскоро книжки от Рилската света обител - Завет и Акатист на преподобни Йоан Рилски Чудотворец и Завет на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, и появилата се неяснота около това с чие благословение са излезли от печат, ви уверяваме, че същите печатни издания са получили не само одобрението и благословението на Светейшия ни Патриарх, но и това на Св.Синод в пълен състав в заседанието си на 19.11.2015 г., прот.щ 26. Решението е поместено и в двете издания на ст.3 с голям шрифт“, гласи пояснението. 
Според неговите автори има достатъчно примери, когато в съобщения за предстоящи събития не е изрично уточнявано, че освен патриарха зад това стои със свое решение и синодът.
„Името на негово светейшество като изразител на волята на Св.Синод стои като гарант за неговата изрядност по отношение на установения от устава на БПЦ църковно-административен ред“, се казва в текста, като се пояснява, че „до този момент никой не е възприемал това като обида спрямо първосветителското достойнство на светейшия ни патриарх“.