Трима осъждани мъже, които имали забрана да излизат зад границата, решили, че законът е врата в полето и поели за Германия. Компания им правели още двама техни познати.
Случаят е още от септември 2009 година, когато в заведение във Велики Преслав шофьор на пътнически бус до Западна Европа се оплакал, че курсът му се е провалил. Криминално проявените това и чакали и веднага се спазарили за пътуване до Германия срещу 120 евро на човек. Шофьорът се съгласил и тръгнал към Дунав мост, платил таксата за преминаване, но случайно дочул разговор, че пътниците всъщност нямат пари да му платят, а освен това разбрал, че трима от тях имат забрана за напускане на България. Заради това на мига заявил, че курсът е приключил, направил обратен завой и се върнал на родна земя. Останалите без превоз нелегални пътници обаче решили да продължат криво-ляво напред и тръгнали наново да прекосяват границата, но по черен път. Близо до румънското село Ойнаку обаче петимата гурбетчии били засечени от местни граничари и набързо срещу тях започнало дело. Впоследствие прокуратурата преценила, че прегрешенията им не са кой знае колко големи, затова били глобени с по 500 леи.
Отделно обаче дело за незаконно преминаване на границата ги очакваше и в Русе, където в съдебна зала дойде само един от четиримата предадени на съд. За стореното те получиха наказания под минималните, които законът предвижда - трима бяха осъдени на 1 година и половина пробация, а един от компанията - на 1 година и 3 месеца пробация. Присъдите могат да се обжалват.