Не за първи път хора от обкръжението на патриарх Неофит го подвеждат да взема еднолични решения, които са в разрез с устава на Българската православна църква. За това съобщава Русенският митрополит Наум в свое „Наложително пояснение“, публикувано във Фейсбук. 
В него владиката обръща внимание, че Негово светейшество е дал благословията си за две юбилейни издания на Рилския манастир по повод годишнини на преподобния Йоан Рилски. Наум Русенски цитира член 50 от устава на БПЦ, в който се казва: „Българският патриарх/Наместник-председателят на Светия Синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на Църквата без решението на Светия Синод и Светият Синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на Българския патриарх/Наместник-председателя на Светия Синод“. 
Българският патриарх се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на БПЦ, но няма правомощията да взема еднолични решения или да дава благословение за обстоятелства, свързани с върховното управление на БПЦ и ставропигиите, поставени под прякото управление на Св.Синод, без Синодът да е взел решение за това, обясни за „Утро“ русенският владика. 
Според него това не се случва за първи път - подобно еднолично решение патриарх Неофит е взел, например, за опелото на президента Желю Желев.
Няколко пъти съм обръщал внимание на това разминаване с устава на БПЦ, сега реших да изразя мнението си писмено, та дано някой да обърне внимание и това да се вземе предвид, обясни митрополитът. И добави: „Не става въпрос за заяждане, нито пък за противопоставяне. Става въпрос за внасяне на яснота - а тя е нужна също и за да бъде негово светейшество защитен в действията си“.
Помолихме владиката Наум да коментира и втория въпрос, който задава в своето „Наложително пояснение“: „Защо патриарх Неофит продължава да е в плен на лица, които подвеждайки го, заради собствени користни цели или непоправима човешка глупост и амбиции, поставят личността му в конфликт със Св.Синод, внушавайки му да взема разни неадекватни решения, които не са от неговата компетентност или правомощия“. 
На питането на „Утро“ дали според него патриархът бива подвеждан от хора от близкото му обкръжение, които преди, в битността на Неофит като Русенски митрополит, са били близо до него и в Русенската митрополия, отговорът на Наум бе лаконичен: „Това ще го оставя без коментар!“. 
Сред близките до патриарха хора в момента е и Ангел Младенов, бившият секретар на Русенска митрополия, който бе сред най-енергичните застъпници на кандидатурата на Наум за митрополитската катедра в Русе. Той обаче бе сред първите помолени да освободят постовете си в митрополията след избора на Наум за русенски владика. Уволнението му бе в началото на юни 2014 г.