89 млади музиканти от 21 държави се включват в третата международна лятна академия „Алегра“. Това съобщи вчера създателят и директор на академията Петър Найденов. Възпитаникът на тукашното Музикално училище сега е соло контрабасист на Симфоничния оркестър на швейцарския град Люцерн и преподавател във Висшето училище по изкуствата в Цюрих. 
През 2014 година започнахме с три майсторски класа и 36 участници, сега класовете са 7, а 89-те курсисти са от Китай, Япония, Бразилия, Мексико, Канада, САЩ, Колумбия, Грузия, Индонезия, Иран, Тайланд, дори от Тибет, обясни Найденов. Разбира се, има и представители на почти всички европейски страни, каза музикантът, като подчерта: „Така за две седмици Русе става един световен център!“. Нови майсторски класове са хорово дирижиране, китара и кларинет, които се добавят към предишните по оркестрово дирижиране, тромпет, пиано и клавирно дуо. Благодарение на подкрепата, която получаваме от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, Министерството на културата и фондация „Америка за България“, имаме възможност да провеждаме заниманията на високо ниво, а също и да осигурим стипендии за 24-те български участници, като няколко от тях са и възпитаници на Националното училище по изкуствата, обясни Найденов. 
Радваме се, че благодарение на лятната международна академия „Алегра“ русенци получават възможност и през лятото да се докоснат до изключително качествено музикално изкуство, каза зам.-кметът Иван Григоров. Концертите, които публиката ще може да посети, са 10, каза Петър Найденов. 
На 17 юли от 20 ч в Доходното здание Румънският национален камерен оркестър и тромпетистът Вим Ван Хаселт ще изпълнят програма с творби на Корели, Марчело, Вивалди, Пиацола, Барток и Сабин Пауца.
На 18 юли от 20 ч в зала „Европа“ китаристът Андреас фон Вангенхайм ще изнесе рецитал с творби на Бах, Тансман и Бритън. На 19 юли също от 20 ч и също в зала „Европа“ е заключителният концерт на класа по хорово дирижиране с участието на смесен хор „Проф.Васил Арнаудов“. 
На 20 юли от 17.30 ч в зала „Европа“ е заключителният концерт на класа по тромпет, а от 20 ч в Голямата зала на Доходното ще бъде Гала концертът. Под диригентската палка на проф.Йоханес Шлефли и Андреас Херман русенският филхармоничен оркестър и хор „Проф.Васил Арнаудов“ ще изпълнят произведения на Вебер, Брамс и Чайковски. Солисти ще бъдат кларинетистът Фабио ди Казола и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров. 
На 21, 22 и 23 юли в зала „Европа“ ще бъдат заключителните концерти на класовете по пиано и клавирни дуа, китара и кларинет. Младите диригенти ще имат два финални концерта на 27 и 28 юли. Началният час на всички е осем вечерта.