Заради заразата с нодуларен дерматит до момента са умъртвени над 2600 животни. Ваксинацията срещу болестта приключва, но трябва да мине дълго време без да се установява ново огнище на болестта, за да се обяви, че заразата е овладяна, заяви министърът на земеделието Десислава Танева. 
Тази седмица приключва ваксинацията на животните в Северна България, с което ще са ваксинирани на сто процента всички едри преживни животни в страната. Към момента има спорадично появяване на нови огнища на заразата и в Южна и в Централна България, където са регистрирани две огнища. Те са в срока след ваксинация за придобиване на имунитета, което означава, че това заболяване го е имало вече във фермата. Там, където е установено ново огнище, са много малки ферми, където нормите за биосигурност не се спазват, както и във ферми и стада, където животните не са идентифицирани, т.е. без регистрирани ушни марки и не са подлежали на контрол от ветеринарните власти. 
Проблемът с това заболяване за Европа остава. В съседните страни - и Македония, и Сърбия, се увеличава броят на огнищата. България настоява европейските власти да приемат специално решение, за да облекчат рестриктивните мерки след ваксинация на животните в засегнатите ферми.