Две седмици преди началото на първенството в Първа лига селекцията в „Дунав“ не изглежда впечатляващо. Разбира се, кучето играе според тоягата. Ако Жозе Моуриньо може да поиска с усмивка и без угризения от шефовете на „Манчестър Юнайтед“ 100 милиона паунда за покупката на Пол Погба, щабът на русенския клуб е принуден да се съобразява с всяка стотинка в клубната каса. Друг е въпросът доколко привлечените дотук Спас Георгиев, Васил Шопов, Георги Кременлиев, Стефан Митев, Искандар Джалилов и Дарко Стоянов са личен избор на старши треньора Веселин Великов и дали ще му свършат работа в тежката кампания на елита.  
Сухата статистика на Спас Георгиев като футболист, играл за последно броени минути в третодивизионен шотландски отбор, е бледа. Първото, което човек може да си помисли, е, че едва ли е някаква сериозна класа, щом шотландците не са пожелали до го задържат. А по-рано е бил и в отбор от втора дивизия. Иначе постът му на халф-крило е алтернатива на Юлиян Ненов, Антон Огнянов, Николай Колев, Здравчев, Костадинов.
Първите дотук червени точки за дошлия от „Банско“ Георги Кременлиев са главно във фамилното име. Баща му Емил Кременлиев беше много силен краен бранител, национал, бронзов медалист от САЩ 94 и дългогодишна звезда на „Славия“, „Левски“, ЦСКА. Синът играе на същия пост и ще е любопитно да се види дали превъзхожда с нещо конкурента си на тази позиция Марио Петков.
Таджикът Искандар Джелилов е вариант в зоната на бековете, особено по левия фланг, където Великов разполага само с боеца Атанас Атанасов, а при нужда се спира и на Ники Колев. Плюс за Джелилов е, че идва в България след досег с руския футбол, където се играе твърдо, мъжки, с ярко изразени физически сблъсъци.
Стефан Митев е юноша на „Дунав“, опитал за кратко късмета си в „Септември“ /Сф/. Почти всички треньори от школата, с които „Утро“ разговаря, се произнесоха ласкаво за 17-годишния играч - работоспособен, трудолюбив, покрива сериозен периметър, не се бои от единоборства!
Въпросът е доколко това младо момче може да е титуляр в сериозни мачове срещу елитни отбори с класни състезатели. Трудно може да се повярва, че ще е първа опция в тимовия лист на Великов.
Македонецът от „Брегалница“ /Щип/ Дарко Стоянов е централен защитник. Единственият до Мишо Милчев! Друг засега няма. А трябва да има на всяка цена, защото тази зона се нуждае от поне трима равностойни бранители.
„Утро“ изгледа видео, подготвено вероятно от мениджъра му с идеята клиентът му да бъде забелязан.
Дарко е висок мъж със силен ляв крак. Обикновено изнася топката с тежък шут в половината на съперника. Не остави впечатление на футболист, който търси разиграването, финтовете, пасовете към съиграчи при изтегляне на отбора в атака. Семпъл играч. Разбира се, специалистите са далеч по-наясно с възможностите му.
Пристигналият от „Литекс 2“ плевенчанин Васил Шопов изглежда най-сериозното име в новата селекция. Беше основен играч на „Спартак“, от Ловеч също му обърнаха внимание.
Казват, че силата му е да действа зад гърба на централния нападател. Шопов е добре сложен физически, вкара голове в контролите и засега представянето му е обещаващо.
Кардиналните липси на „Дунав“ са три и все в основни посоки - централен защитник, разиграващ халф, равностоен дубльор на тарана Мирослав Будинов. И ако е ясно, че Милчев и Стоянов се нуждаят от класен заместник, същото важи за халфовете Диян Димов и Ивайло Раденцов. Димов и Раденцов са биткаджии. Сериозни хора! Диян е полезен повече в дефанзивен план, въпреки че стана голмайстор на отбора през отминалото първенство. Ивайло все така умее да измисля последния голов пас, да стреля от всяка дистанция, да върти хубави фаулове.  Обикновено обаче отпада физически след средата на второто полувреме. 
Надеждата е, че контузеният през пролетта Янислав Иванов ще влезе вече във форма, ще се разиграе и ще поеме функциите на конструктор. Интересно ще е и да се види доколко в сравнение с „Б“ група е израстването на Светослав Читаков. Иначе „Дунав“ разполага с добри флангови полузащитници като Антон Огнянов, Николай Колев, Ангел Здравчев.  
Будинов обаче си е истински самотник в центъра на атаката. Таран №2 като него е нужен като солта за хляба, най-малкото като задължителна резерва при, не дай боже, някоя контузия на титуляра. В случая Великов може да посегне като смяна и към Бранимир Костадинов, но пък той е друг тип футболист. 
Бегъл поглед към селекционните листи на „Верея“, „Локо“ /Го/ и „Нефтохимик“ показва очевидно по-голяма активност при конкурентите от чергата на „Дунав“. В тях личат имената на доста футболисти със сериозен опит в „А“ група. 
Имената обаче не играят и не печелят победи. Пък и най-важното в почерка на русенския отбор през миналия сезон бе страхотният колектив, изграден от Веселин Великов. Колективът е силна карта и може да компенсира някои празноти в селекцията. Което въобще не означава, че колкото и да е късно, „Дунав“ не трябва да търси до последно по едно силно подкрепление във всяка линия.