Две къщи, издигнати незаконно върху частни имоти на ул. "Крайречна" в пловдивския квартал Столипиново бяха съборени днес по заповед на РДНСК, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Заради струпването на голяма група роми на място дойде полиция и жандармерия. Лично директорът на ОД на МВР Пловдив комисар Христо Разсолков наблюдаваше действията. Ромите опитаха да изразят недоволство, но плътният кордон от полицаи и ограничителните ленти доста бързо стопиха протеста им.

Едната от къщите, които багерът бутна буквално за минути, е паянтова постройка. Другата обаче е доста масивна, със спретнат двор с голяма асма. Семейството от втората къща беше изнесло покъщнината си на улицата, беше си взело и прозорците. Никой обаче не посмя да отвърже голямото куче, което, според стопанина му " много хапело". Така животното буквално полудя от страх на сантиметри от рушащия багер.

Въпреки масово незаконното строителство в квартала, рядко се случва да се събаря къща, в която живеят хора. Там, където постройката е издигната на общинска земя, общината просто подминава факта. През есента се наложи да се бута сграда в строеж, но тогава падна бетонната плоча на втория етаж и застраши околните. За да се стигне днес до мястото на събарянето, през квартала се минава край десетки нови и строящи се в момента къщи. Само че в случая имотите са частни, предписания за премахване на постройките има още от 2008-ма година, минали са през всякакви инстанции, положението е необратимо.

На място бяха и представители на общината в район Източен. Оттук нататък хората, останали на улицата- не по-малко от 14-15 души, сред които и деца, стават тяхна грижа. По правило, щом те са обитавали незаконни постройки, нямат право на общинско жилище. Вариантът е жените с децата да отидат в кризисен център за три месеца, където ще живеят при добри условия, а след това да кандидатстват пред общината за жилище. Необходимостта от осигуряване на покрив на хора, останали без жилище, е сред основните причини общината да не се заема със събаряне на незаконни къщи. През годините първият опит да се внесе ред в хаоса беше направен по времето на правителството на Жан Виденов. Тогава багер събори новоизграден доста голям магазин, но щом тръгна към къщите, започнаха протести и събарянето бе прекратено. В последните години от време навреме се премахват сергии и бараки, но населението по правило не възприема драматично тези актове, защото просто ги мести другаде. Днешното събаряне на обитаеми къщи определено е прецедент в новата история на квартала.