По-малко от месец остава до крайната дата, до която в русенското село Щръклево очакват книги за 13-ото издание на единствения селски литературен конкурс за извънстолични автори „Светлоструй“. Организаторите от читалище „Възраждане“ в селото припомнят, че последната дата, до която се събират конкурсните издания, е 10 август. Сред изикванията е и това авторите на книгите да не са навършили 45 години, като техните белетристични, лирични или публицистични творби трябва да са излезли от печат в периода между двете издания на конкурса - 2014 и 2016 г. 
Вече са пристигнали близо дузина книги, които са кандидати за наградата „Светлоструй“. Сред тях преобладават романите, но не липсва и поезия. Тази година церемонията по връчването на трите награди от конкурса ще се състои на 16 септември в салона на читалището в Щръклево.
Както е известно, литературното състезание се провежда от 1985 година, като инициатори са поетът Веселин Тачев и издателят на единствения в България селски литературен вестник „Светлоструй“ Димитър Добрев.