Приключиха четири вълшебни дни за две дузини момичета и момчета от клуб „Приста скаутинг“, които те проведоха в село Бръшлен недалеч от Русе. Ние се оказахме първите гости, настанени в посетителския център „Калимок-Бръшлен“, разказа за „Утро“ ръководителят на русенските морски скаути Теодор Пеев, по-известен за децата и за техните родители просто като Командира. 
В двора на прекрасната база, изградена за нуждите на защитената местност Калимок-Бръшлен скаутите разпънали палатки и веднага били набелязани важните места, където ще се провеждат различните състезания като стрелба с лък и други забавни 
скаутски игри и надпревари за сръчност и бързина
В едно от изкушенията за децата напълно естествено се превърнал басейнът в двора. Не мога да ги изкарам от водата, засмива се Командирът. Но все пак признава, че за градските деца е имало и множество други предизвикателства, които в условията на панелни квартали, асфалтирани улици и скромни градски градинки те няма как да изпитат и да преживеят. Едно такова приключение е била разходката с каяк по Дунава. Предварително децата се запознали с основните правила на поведение в реката, освен това направили и тренировки „на сухо“ - на брега. Естествено, след това влизали във водата много внимателно, добре препасани с оранжевите спасителни жилетки, а всяко дете в каяка било придружавано от опитен възрастен, който фактически въртял изкусно веслото. 
Много е ценна подкрепата на възрастните, признава Теодор Пеев. И специално подчертава 
важното присъствие и приноса на заместник клубния водач Слав Гиндянов
Той самият е млад човек с такава скаутска нагласа, интересно му е и се увлича по всичко, което правим, освен това има невероятен подход към децата, най-вече към по-големите, те чудесно се разбират и се слушат, а това много ме радва, обяснява Пеев. 
Интересна била и лекцията, която им изнесъл за защитената местност Калимок-Бръшлен домакинът на скаутите - кметът на Бръшлен Димчо Петров. Той е дългогодишен журналист, при това с вкус към темата за екологията, защитените територии и защитените видове и птици, затова неговият разказ децата възприеха с голямо внимание, каза Командирът. 
Със сигурност по време на кратката, но съдържателна бръшленска ваканция момичетата и момчетата от „Приста скаутинг“ са научили повече за това как да опазват природата и да живеят в мир с нея. Успоредно с това те са палили огън /по всички правила на оцеляването в гората!/, 
сами са си приготвяли храна
като задачите са бивали точно разпределени и никой не правил опит да изклинчи. 
Заедно са били и в игрите и забавите - в оцветяването на картинки, изрязването на фигурки от хартия, с които после са си направили истински спектакъл, в състезанията и в игрите от бабино време като „Пускам, пускам кърпа“ и разни други подобни. Със сигурност те задълго ще запомнят лагерните вечери с безкрайните разговори, с пускането на китайски светещи фенери, с наблюдаването на звездите, които извън големия град изглеждат по-едри и по-сияйни. 
Скаутското лято продължава. В петък дузина хлапета от най-малките /от 6 до 12-годишни/ заминават за Шумен, където в национален скаутски лагер на „малките вълчета“ ще участват заедно с деца от скаутски клубове от Франция и Испания. Лагерът ще продължи пет дни, а за времето след това Теодор Пеев и ръководството на „Приста скаутинг“ има и други идеи, но за тях обещаха да разкажат, след като доуточнят някои конкретни обстоятелства.