Емил Първанов - Ембака, обвинен в убийството на строителния работник Николай Чивиев на магистрала „Струма”,  да бъде незабавно освободен срещу подписка, реши Софийският апелативен съд. Причината е, че обвинението, което има Ембака по член 115 от Наказателния кодекс не позволява той да стои в ареста повече от 8 месеца.

Законовият срок е изтекъл на 8 юли и вече 4 дни Ембака бил задържан незаконно. На 7 юли прокуратурата е поискала да бъде повдигнато ново обвинение на Ембака за умишлено убийство, за което законът предвижда година и половина мярка "задържане под стража".

По телефона е бил призован адвоката му Димитър Марковски да се яви на 8 юли в благоевградската прокуратура. В съдебната зала той обясни, че имал само пълномощно да представлява Ембака, както и че в разговор с прокурора ставало дума за даване на обяснение, а не за повдигане на нови обвинения.

Съдът отбеляза, че основните разпити на свидетели са извършени преди 8 месеца и прокуратурата е можела да повдигне по-тежкото обвинение за убийството на легионера Чивиев още тогава.