Още две нови електронни услуги на НАП стават достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), съобщи приходната агенция. Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления - за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
С кода клиентите на НАП могат да ползват редица електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, а при подаване на годишните данъчни декларации с персонален код гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне. 
 Освен данъчната декларация, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и други документи, да проверяват какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членството си в пенсионен фонд, направените вноски и др.
С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.
В офиса на НАП в Русе до края на месец юни 2016 г. са издадени 18 374 персонални кода, от които само през 2016 г. - 2529. През тазгодишната данъчна кампания, 2850 физически лица подадоха декларациите си онлайн с ПИК.