Известният русенски рецидивист Благовест Кунов получи деветата си присъда, след като вчера призна за извършен от него грабеж и се сдоби с облекчено наказание. 44-годишният мъж има над 20 години престой зад решетките и скоро може да натрупа стаж за пенсия.
Поредното му престъпление е от 25 януари тази година, когато нападнал служителка в заведение „Рила“. Рецидивистът отишъл вечерта в механата и поискал да му донесат пилешка супа. Поръчката му обаче била съпроводена с протягане зад барплота на заведението и затова 25-годишната жена, която работела и като сервитьорка, и като барманка му направила забележка. Докато си плащал сметката, Кунов фиксирал портмонето на момичето, а след пореден спор с нея за това, че влиза зад бара, сервитьорката отнесла удари, които я повалили на земята, а впоследствие и юмруци по лицето. След побоя рецидивистът взел портмонето й, в което освен документи и лични вещи, имало 180 лева оборот и 15 лева нейни лични. За стореното прокуратурата поиска опитният престъпник да влезе за 6 години в затвора. 
Кунов и защитата му пък настояха за милост, тъй като отмъкнатото, макар и със сила, било скромно по размер, пък и той съжалявал. Отделно бил безработен и парите му трябвали, за да преживява.
Преди съдебното заседание рецидивистът пък заяви, че шефът на заведението му дължал пари и той просто си ги взел по малко по-груб начин.
В крайна сметка съдът на първа инстанция го наказа с 4 години затвор и така благодарение на самопризнанията и съкратения процес той си осигури присъда по-ниска от минималната по закон. Наказанието обаче може да се оспори.
Рецидивистът впрочем вече лежи в затвора в Белене, тъй като скоро предстои да чуе присъда за кражба от футболна съблекалня по време на мач в Николово. На 13 септември 2015 година Благовест уж отишъл да погледа спортен двубой с двама свои познати, но издебнал удобен момент и влязъл в съблекалнята. Пребъркал оставени от футболистите дрехи, сакове и чанти, като взел общо 130 лева, 4 мобилни телефона, 2 лични карти и други вещи, които преценил, че може да продаде. Още същата вечер се прибрал в Русе и продал два от телефоните за 50 лева. Общо отмъкнатите вещи се оказали на стойност 1123 лева. Миналата седмица Кунов помоли съдът да го пусне от ареста, тъй като имал само 2 зъба и в затвора не съобразявали менюто със стоматологичните му особености, затова не можел да се храни. Това обаче не трогна магистратите и те окончателно потвърдиха ареста му, а след най-прясната си присъда престоят му зад решетки е гарантиран. Още отсега обаче Благовест крои планове, че след като си изтърпи наказанията, ще напусне България.