Драстични промени в програмата си за изрядни битови клиенти обяви „Топлофикация Русе“. Измененията влизат в сила от 23 юли и абонатите на компанията вероятно ще ги усетят още в сметките си за следващия месец. Отстъпки за редовно плащащите домакинства отново ще има, но вече е ясно, че занапред те ще бъдат силно намалени.      

Таванът на сметките за топла вода, който досега беше 15 лева с ДДС, отпада напълно, гласят промените. Поскъпва и първият кубик - от 8 на 9 лева с ДДС. Вторият ще струва 6 лева, а третият и следващите - по 5 лева. Така ако едно домакинство е изразходвало за месеца 4 кубика битово-гореща вода, то ще трябва да плати 9+6+5+5 или 25 лева, вместо предишните 15, тоест с 40% повече.
Приблизително в същата пропорция ще се увеличат и сметките за отопление през зимата. Досега таванът за парното беше равен на произведението от квадратурата на жилището, умножена по 1,50 лева. По новите правила максимумът ще се изчислява върху кубатурата, умножена по 1 лев. Тъй като повечето апартаменти са високи 2,50 метра, за тях таванът ще се увеличи с 40%. И ако досега за жилище от 60 кв.м максималната сметка за парно през зимата бе 90 лева, вече ще бъде 150 лева.
Отстъпките, въведени с първия вариант на програмата за изрядни клиенти, струваха на „Топлофикация Русе“ 3 млн. лева, обясни причините за промяната изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев. Заради затрудненото финансово състояние повечето блокове, заявили желание за присъединяване към топлофикационната мрежа през миналата година, все още не са свързани. До края на годината ще бъдат присъединени някои от тях, но отново не всички. А след орязването на преференциите за лоялни клиенти и големите закъснения в сроковете, новите желаещи да преминат на парно може и да намалеят.