Автогонките в Русе се правят всяка вечер и освен че пречат на хората да почиват, създават съвсем реална опасност за кървави трагедии, сигнализира вчера на заседание на Областната комисия по безопасност на движението Пламен Митев, представител на фондация „Безопасни улици от Валя“ в Русе. За ликвидиране на този голям проблем обаче не се прави нищо. Това успокоява състезателите и те постоянно натискат педалите на мощните си коли след 23 часа на различни места, допълни той.
Началникът на КАТ гл.комисар Румен Кръстев обясни, че патрулите реагират на всеки сигнал за гонки, но състезателите се надпреварват за 10-15 секунди и след това стават нормални участници в движението. Така щом униформените пристигнат на място, гонките вече се правят на друго трасе. По данни на Кръстев нощните състезания се правят по отсечки по булевардите „Липник“, „Тутракан“, „Христо Ботев“ и „България“ в посока София. Проучване на „Утро“ обаче показва, че гонки се правят още по „Борисова“, бул.“Гоце Делчев“ и по „Рига“ в „Здравец Изток“ след Второ РПУ.
Друг проблем е, че сигналите се подават анонимно, без да се съобщават моделите и номерата на колите и това създава пречки при тяхното издирване, уточни Кръстев. Той посочи още, че засега няма катастрофи с мерещи конските сили на колите си авантюристи, освен преди един месец, когато през нощта на полигона са се блъснали двама състезатели, като единият е бил без книжка. За късмет инцидентът се разминал без кръв.
Това са недисциплинирани водачи и с ниска култура в шофирането, които с мощните си коли пречат на всички останали, призна председателят на комисията зам.областният управител Валентин Колев. Той каза, че нарушителите няма как да бъдат заловени без камери и загатна, че ще лобира пред общината за закупуване на видеоустройства и поставянето им на местата, където стават гонките. Останалите участници в комисията се обединиха около това становище, а Пламен Митев посочи, че ще изпрати своите предложения за спиране на гонките в писмен вид, защото са много.