41 патриоти от Русенска област, сред които и няколко деца, тръгнаха вчера по стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и четата им. За четвърта поредна година походът, който се организира от Сдружението на русенските областни управители, стартира от Новград, а крайната точка е връх Бузлуджа, където ще бъдат поднесени венци и цветя.
За да почетат 148-годишнината от стъпването на четата на българския бряг участниците в похода сведоха глави и отдадоха почит на героите пред паметника в ценовското село. В знак на признание към саможертвата на четниците паметникът бе отрупан с венци и цветя, а след това бе отслужена и заупокойна молитва. 
Сред официалните гости бяха областният управител Стефко Бурджиев, който даде старта на похода, кметовете на Ценово д-р Петър Петров и на Новград Диана Копчева, председателят на общинския съвет Галина Георгиева, както и бивши управници на Русенска област. Официалното тържество по повод 148-годишнината от преминаването на Дунава на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще се проведе на 15 юли в центъра на Новград.