Сложната и непозната за нито един от участниците писта за „Шел Екомаратон“ в Лондон, изпъстрена с остри завои и предизвикателен наклон, са били най-сериозните изпитания и препятствия пред отбора на Русенския университет, който за трета поредна година участва в международната еконадпревара. Инженерите се върнаха с блестящо постижение - изминати 409.5 км само с един киловатчас енергия със своя екоболид, което ги нареди на достойното 11 място от 50 отбора в категорията им. Най-добре се представи футуристичният електромобил на испански университет, който успя да измине 730 км.
Вчера ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева заяви, че вече всички наричат инженерите герои, а самият отбор е победител. На пресконференцията присъства още и председателят на Общото събрание на университета чл.-кор.проф.Христо Белоев.
Голямото ни притеснение беше сериозният наклон на пистата. Много отбори закъснаха на него. За да го преодолеем се наложи да пренастроим електрониката и да променим режима на пилотиране, обясни капитанът на отбора доц.Симеон Илиев. В противен случай е бил възможен черен сценарий, който е сполетял не един и двама състезатели - моторът да изгори заради термичните шокове от претоварването по време на изкачване на наклона.
В последната обиколка имахме надежди за най-добър резултат. Малко преди болидът да излезе на пистата обаче, се изсипа пороен дъжд, който прекъсна състезанието. Вече работим върху нова концепция на електромобил с намалено тегло, което всъщност е и основният фактор за разхода на енергия. За целта обаче ще ни трябва сериозна финансова инжекция, тъй като и досега бюджетът ни беше десетки пъти по-малък от този на останалите отбори, заяви капитанът.
А, че „не може да се строи небостъргач с ресурсите за триетажна къща“ обърнаха внимание и останалите участници в тима. Именно ограничените финанси според тях са основната причина русенската спортна кола да не се окичи в наградата за дизайн, за която се бореше. А симпатиите на случайни хора към болида били красноречиви - екомобилът се радвал на много снимки и одобрителни възгласи от самия екип на екомаратона. Дори дете, което разглеждало количките, чистосърдечно отишло до русенския прототип и го целунало. Въпреки че прототипът е направен изцяло от карбон, а седалката е заимствана от космическите технологии с цел минимална гравитация, участниците в тима признават, че не е бил брилянтно изработен с възможно най-добрите екоматериали, на които организаторите държат. Външният вид е почти безупречен - като на италианска спортна кола от 60-те години, но проблемите дошли от интериора.
Доц.Илиев похвали пилотът Илияна Минковска за блестящото управление на болида, като посочи, че за него тя е била най-добрата сред нейните конкуренти.
Тази година футуристичният електромобил тежи около 40 килограма и постигна най-много 55 км/ч, и то по време на спускане.
Година по-рано, когато състезанието за енергийна ефективност и опазване на околната среда на „Шел“, се проведе в Ротердам, русенският отбор се нареди на 28 място с изминати 213 км с 1 киловатчас енергия.