Това показва мащабно австралийско проучване

Чувството на самота може да доведе до други психологични проблеми като депресия, тревожност и параноя. Това показва мащабно австралийско проучване, цитирано от изданието „Сайънс алърт“.

Изследването върху повече от 1000 души, проведено в период от шест месеца, показва също така, че хората, страдащи от социална тревожност, имат по-голям шанс в бъдеще да бъдат самотни. Учените посочват обаче, че връзката между двете не означава, че едното задължително води до друго и причиняването на двете състояния зависи и от други фактори, информира БГНЕС.

Въпреки очевидната на пръв поглед връзка между самотата и депресията, те се различават от психологична гледна точка. Докато самотата се свързва с установяването на връзки с други хора, депресията обхваща по-общи въпроси за психическото здраве на човек.

Учени от университета „Суимбърн“ са провели своите тестове върху 1010 души на възраст от 18 до 87 години, измервайки промените в тяхното психическо здраве чрез три онлайн теста, проведени в рамките на шест месеца.

Те са установили, че макар и самотата да увеличава риска от развитие на психични проблеми, самите те не увеличават риска от чувство на самота.

Всъщност само социалната тревожност увеличава самотността. Причина за това най-вероятно е, че хората, които страдат от социална тревожност е по-вероятно да избягват социални контакти, които в противен случай биха повлияли на чувството за самота.

„Ние не сме създадени да бъдем сами. Ние сме социален вид. Самотата може също така да доведе до влошено физическо здраве, в това число увеличен риск от развитие на Алцхаймер“, посочва водещият изследовател на проучването Мишел Лим.