Португалия победи голямата сензация на турнира Уелс с 2:0 в първия полуфинал и се класира за финала на Евро 2016, в който ще има за съперник или домакина Франция, или световния шампион Германия. Кристиано Роналдо (50) и Луиш Нани (53) вкараха головете за първия успех в надпреварата на „мореплавателите”, които за втори път в историята ще играят на финал на европейско първенство. В първия случай те загубиха на домашна сцена от Гърция (0:1) през 2004 година. С гола си пък Кристиано Роналдо влезе в историята на европейските финали. Той има вече 9 попадения на сметката си, изравнявайки рекорда на Мишел Платини. Роналдо стана и първият футболист с попадения в два полуфинала. Разликата между двамата е, че французинът натрупа своите само в рамките на един турнир - Евро 1984 във Франция. Роналдо обаче е първият футболист с три полуфинала на турнири на Стария континент и първият, който ще запише 20 мача на европейски първенства.

Уелсците разиграваха повече в началните минути, а португалците изчакваха на контраатаки грешки на съперника. Още в 3-ата минута Кристиано Роналдо нахлу в полето на "драконите" и бе спрян от Ашли Уилямс. Португалецът претендираше за извършено нарушение срещу него, но не получи такова. Седем минути по-късно Роналдо бе задържан от Колинс в наказателното поле на Уелс при опит да скочи за висока топка и поиска дузпа, каквато също не получи.

В 16-ата минута Жоао Марио направи двойно подаване с Роналдо и нахлу в наказателното поле на Уелс, след което шутира, но покрай вратата на Руи Патрисио. Три минути след това при изпълнение на корнер Уелс отвърна с удар на Гарет Бейл, който прати топката над вратата на Хенеси. След това Бейл нахлу опасно при контраатака в 23-ата минута и шутира, но право в ръцете на Руи Патрисио. Две минути по-късно Робсън Кану центрира отдясно и Кинг отправи удар с глава, но топката излезе в корнер след рикошет в тялото на португалски бранител.

Уелсците продължиха да разиграват повече с топката, а в 42-ата минута удар на Кристиано Роналдо от границата на наказателното поле бе блокиран и топката излезез в корнер. Сле изпълнението му пък не последва опасност пред вратата на "драконите". Минута преди края на първата част Роналдо отправи удар с глава, но пак над вратата.

След почивката португалците нанесоха двоен удар в рамките на само три минути. Първо в 50-ата минута след центриране отляво Кристиано Роналдо се извиси над всички и с глава вкара за 1:0. Така звездата на Португалия влезе в историята на европейските финали, след като има 9 гола на сметката си, изравнявайки екорда на Мишел Платини. Той стана и първият футболист с попадения в два полуфинала.

Три минути по-късно Роналдо шутира към вратата, Ренато Санчес пропуска топката, а Луиш Нани я засече от близка дистанция във вратата за 2:0. В 61-ата минута Роналдо изпълни пряк свободен удар, но топката премина над вратата. Пет минути след това Луиш Нани отправи удар и Хенеси спаси, а при добавката Жоао Марио шутира встрани от вратата.

Селекционерът на Уелс Крис Коулмън реагира с три бързи смени, а в 77-ата силен удар на Гарет Бейл от далечна дистанция попадна право в ръцете на Руи Патрисио.Секунди по-късно Данило бе на път да вкара трети гол за Португалия, но в последния момент Уейн Хенеси захлупи топката малко пред голлинията. В 80-ата минута Бейл отново опита силен далечен шут, но Хенеси пак спаси. Шест минути по-късно Роналдо излезе на чудесна позиция, финтира и вратаря Хенеси, но прати топката в мрежата от външната страна.

До края на срещата Уелс не намери сили дори за почетно попадение и в крайна сметка Португалия записа първата си победа на турнира, класирайки се за финала, където ще има за съперник домакина Франция или Германия. В груповата фаза португалците записаха три равенства, на осминафиналите елиминираха Хърватия след продължения, а на четвъртфиналите отстраниха Полша след дузпи.

ПОРТУГАЛИЯ - УЕЛС 2:0
1:0 Кристиано Роналдо (50), 2:0 Луиш Нани (53)