И тази година румънският пазар се оказва най-привлекателен за овощарите от Русенско. Фирми от северната ни съседка са изкупили по-голямото количество от произведените в региона кайсии и череши, съобщи председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев. Заради слабата реколта само малка част от произведените плодове са стигнали до местния пазар.
Румъния отглежда малко плодове и не може да покрие търсенето, предлага и по-добри цени, обясни Колев. Според него мерките, които предприема северната ни съседка за увеличаване на собственото производство, няма да окажат никакво влияние в следващите няколко години.
След като през миналата година свали ДДС за всички храни на 9%, този месец с извънреден указ румънското правителство одобри понижаването на ДДС за семената, торовете, средствата за растителна защита и селскостопанските услуги до 9%. Мярката е насочена към стимулиране на селскостопанския сектор и според местни производители може да доведе до поевтиняване на плодовете и зеленчуците. 
Това обаче няма как да стане бързо. Изграждането на трайни овощни насаждения е дълъг процес и само наличието на пазар не е достатъчна причина значителни инвестиции да се насочат към този сектор. Най-големият проблем е несигурността относно бъдещата реколта. Браншът твърде много зависи от климатичните условия и невъзможността фермерите да се застраховат срещу евентуални бедствия и слаба реколта прави такава дългосрочна инвестиция прекалено рискова. 
Същите съображения важат в пълна сила и за България, страната ни внася 80% от консумираните от населението плодове, каза председателят на дунавските овощари.
В момента върви прибирането на прасковите и по някои ниски места пораженията достигат 100%. По-добро е състоянието в градините нависоко. Обилните дъждове тази година направиха много неефективно пръскането, а високата влажност стимулира развитието на болести по овошките. Ябълки и круши също ще бъдат с влошено качество, при някои сортове - до 100%, смята Николай Колев.