Над 10 на сто от учениците на възраст от 13 до 19 години пият, пушат и се дрогират. Този тревожен факт установи проучване на Регионалната здравна инспекция в седем училища - пет в Русе и две във Ветово и Две могили.
57 деца от 518 анкетирани деца съобщават, че употребяват алкохол, цигари и наркотици, съобщи младши експертът в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към Регионалната здравна инспекция Доротея Великова. Най-много са питаните деца на 16-годишна възраст - 26%, следвани от 14-годишните - 23% и тийнейджърите на 17 години - 20%. 

Анкетираните 279 момичета и 239 момчета са отговорили анонимно на 12 въпроса. 63 от тях признават, че са опитвали марихуана, други близо 100 са повторили, а 16 са заявили, че всеки ден пушат трева. Според тях наркотиците се продават в учебните заведения най-вече от ученици, понякога зад сградите се появяват и момчета, които вече са завършили съответните училища. От време на време идват и непълно непознати разпространители на дрога, които също искат да вземат своя дял от мръсния пазар на изкушените от ада на наркотиците.
202 от участниците в проучването /39%/ са посочили, че пият бира, вино и други слабоалкохолни напитки. Други 114 категорично са отговорили, че предпочитат ракия, уиски, водка и други концентрати. 104 учащи или 20% пък са казали, че пушат всеки ден.
Почти всички ученици са отговорили, че са били обучавани по проблемите на зависимостите в различни форми в училищата. Тези 11.2%, които пият, пушат и се дрогират обаче, са посочили, че не са се отказали от пороците заради занижен контрол от родителите им поради проблеми в семействата. Други 16.21% са заявявили, че причината да опитат алкохолни напитки, цигари и наркотици е желанието им да се докоснат до нови усещания и да изпъкнат пред съучениците си, като се почувстват по-зрели и привлекателни.