Преди седмица лекоатлетката на СКЛА „Дунав“ Михаела Петкова завоюва бронзов медал на балканското първенство за девойки и юноши младша възраст с нов национален рекорд в хвърлянето на копие - 47,80 метра. Впечатление в случая прави не просто завоюваното отличие, а стремглавото подобряване на постиженията й. През февруари Петкова стана шампионка на държавния зимен шампионат с 41,21 метра, а ето - 5 месеца по-късно отбеляза нов сериозен скок в развитието си. Разбира се, до класните световни резултати в рамките на 70 метра има още много дълъг път, но невероятният прогрес на 17-годишнита Михаела ни провокира да потърсим за коментар личния й треньор Борислав Иванов. 

- Г-н Иванов, разкажете нещо повече за вашата състезателка?
- Михаела е ученичка в Спортното училище. Работя с нея по-малко от година. По-рано залагаше основно на многобоя и е държавна шампионка за нейната възрастова група. Не бих казал, че резултатите й на копие бяха нещо особено, но след като се концентрира само върху тази дисциплина, показа едно почти изумително израстване. Спокойно мога да кажа, че в рамките на тази година подобри метража си почти два пъти. 
- Каква е цената на този бронзов медал от балканското първенство?
- Призовото място на Михаела въобще не бива да бъде подценявано, защото участие в шампионата взеха лекоатлети от 11 държави. На линия бяха дори отборите на Израел. Да речем, че това беше мини европейски шампионат.
- Като стана въпрос за Европа, разбрахме, че Михаела е включена в националния отбор за континенталния шампионат в Тбилиси.
- Така е. Тя заслужи това участие с покриване на норматива. Първенството ще е от 14 до 17 юли, а надпреварата на копие, доколкото знам, е заложена по програма за 16 юли.
- Доколко този резултат от 47,80 метра ще я направи конкурентоспособна в грузинската столица?
- Постижението е доста добро за нейната възрастова група. Тя вече е в Топ 20 на Европа при девойките младша възраст. Аз съм оптимист. Михаела расте от състезание на състезание. Като нищо може да ни изненада с нов по-добър резултат. Важното е да е спокойна и да не прегори. 
- Вие лично ще пътувате ли за Тбилиси?
- Още не знам. Чакаме решението на федерацията.